Ce Este Bromhexin și la Ce Folosește

Bromhexinul este un medicament expectorant folosit pentru a ajuta la reducerea mucusului în tractul respirator și pentru a ușura tusea productivă. Acesta are un rol important în tratarea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi bronșita acută …

Ce Este Bromhexin și la Ce Folosește

Bromhexinul este un medicament expectorant folosit pentru a ajuta la reducerea mucusului în tractul respirator și pentru a ușura tusea productivă. Acesta are un rol important în tratarea afecțiunilor respiratorii, cum ar fi bronșita acută și cronică, bronșiectazia, astmul bronsic și alte afecțiuni care implică producția excesivă de mucus în plămâni.

Cum Acționează Bromhexinul

Bromhexinul funcționează prin stimularea secreției de mucus din căile respiratorii. Acest lucru facilitează eliminarea mucusului și a flegmei din plămâni și căile respiratorii, permițând pacientului să tusească mai ușor și să respire mai liber. De asemenea, acționează ca un agent mucolitic, ceea ce înseamnă că ajută la ruperea structurii complexe a mucusului, făcându-l mai lichid și mai ușor de eliminat.

Indicații Terapeutice

Medicamentul bromhexin este utilizat pentru următoarele afecțiuni:

 • Bronșita acută și cronică: Bromhexinul este un tratament eficient pentru ameliorarea simptomelor bronșitei, cum ar fi tusea persistentă și producția crescută de mucus.
 • Bronșiectazia: Această afecțiune este caracterizată prin distrugerea pereților bronhiilor și acumularea excesivă de mucus. Bromhexinul ajută la fluidificarea și eliminarea mucusului, contribuind la reducerea infecțiilor și a inflamației.
 • Tulburări ale căilor respiratorii cu secreție crescută: Bromhexinul poate fi utilizat pentru a trata alte afecțiuni respiratorii în care secreția crescută de mucus este o problemă, precum astmul bronsic.
 • Pneumonie: Adjuvant în tratamentul pneumoniei, bromhexinul ajută la îndepărtarea mucusului din plămâni și, astfel, ameliorează simptomele respiratorii.
Vezi și:  De ce am burta umflată jos

Mod de Administrare

Bromhexinul este disponibil sub formă de comprimate, sirop sau soluție orală. Doza și durata tratamentului vor fi stabilite de medicul curant, în funcție de vârsta pacientului, afecțiunea tratată și severitatea simptomelor.

Este important să urmați indicațiile medicului cu privire la dozare și să nu depășiți doza recomandată. În caz contrar, pot apărea reacții adverse nedorite sau interacțiuni cu alte medicamente pe care le utilizați.

Efecte Secundare

În general, bromhexinul este bine tolerat, iar efectele secundare sunt rare și minore. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta reacții alergice, cum ar fi erupții cutanate, mâncărime sau umflături. În cazul apariției unor reacții adverse neobișnuite sau severe, se recomandă consultarea imediată a medicului.

Contraindicații și Interacțiuni

Există câteva situații în care administrarea bromhexinului poate fi contraindicată:

 • În caz de alergie la bromhexin sau la oricare dintre componentele medicamentului.
 • Femeilor însărcinate sau care alăptează: Administrarea medicamentului în aceste cazuri trebuie să fie evaluată de către medicul curant, deoarece nu există suficiente date referitoare la siguranța utilizării în aceste situații.
 • Pacienților cu ulcer gastric sau duodenal: Bromhexinul poate crește secreția de acid gastric, ceea ce poate agrava simptomele în aceste afecțiuni.

De asemenea, este important să informați medicul cu privire la toate medicamentele pe care le utilizați, inclusiv suplimentele sau produsele pe bază de plante. Unele medicamente pot interacționa cu bromhexinul și pot afecta eficacitatea acestuia sau pot crește riscul de reacții adverse.

Precauții și Avertismente

Pentru a asigura o utilizare sigură a bromhexinului, este important să țineți cont de următoarele precauții și avertismente:

 • Evitați administrarea bromhexinului împreună cu produse lactate, deoarece acestea pot reduce absorbția medicamentului.
 • Nu administrați bromhexin copiilor sub 2 ani fără a consulta medicul.
 • În cazul fumătorilor, bromhexinul poate determina o creștere a concentrației de nicotină în organism. Discutați cu medicul despre acest aspect dacă sunteți fumător.
 • Dacă simptomele nu se ameliorează sau se agravează după administrarea medicamentului, consultați medicul.
Vezi și:  Când se ia Controloc înainte sau după masă?

FAQs

1. Ce este bromhexinul?

Bromhexinul este un medicament expectorant utilizat pentru a ajuta la fluidificarea și eliminarea mucusului din căile respiratorii, facilitând astfel tusea și respirația.

2. Pentru ce afecțiuni se utilizează bromhexinul?

Bromhexinul este utilizat în tratamentul bronșitei acute și cronice, bronșiectaziei, astmului bronsic și a altor afecțiuni respiratorii cu secreție crescută.

3. Care este modul de administrare al bromhexinului?

Bromhexinul este disponibil sub formă de comprimate, sirop sau soluție orală. Doza și durata tratamentului vor fi stabilite de medicul curant, în funcție de afecțiune și vârsta pacientului.

4. Există efecte secundare asociate cu administrarea bromhexinului?

În general, bromhexinul este bine tolerat, iar efectele secundare sunt rare și minore. Cu toate acestea, pot apărea reacții alergice sau alte reacții neobișnuite, în cazul cărora se recomandă consultarea medicului.

5. Cine nu ar trebui să utilizeze bromhexinul?

Bromhexinul este contraindicat în caz de alergie la medicament sau la oricare dintre componentele sale, la femeile însărcinate sau care alăptează și la pacienții cu ulcer gastric sau duodenal.

Vezi și:

Lasă un comentariu