Ce Este Hidrocortizonul și Pentru Ce Se Folosește

Hidrocortizonul este un medicament corticosteroid, care face parte dintr-o clasă de substanțe cu acțiune antiinflamatoare și imunosupresoare. Acesta este un hormon steroid natural, produs în mod normal de glandele suprarenale. Forma sintetică a hidrocortizonului este …

Ce Este Hidrocortizonul și Pentru Ce Se Folosește

Hidrocortizonul este un medicament corticosteroid, care face parte dintr-o clasă de substanțe cu acțiune antiinflamatoare și imunosupresoare. Acesta este un hormon steroid natural, produs în mod normal de glandele suprarenale. Forma sintetică a hidrocortizonului este utilizată pe scară largă în medicină datorită proprietăților sale benefice în tratarea unei varietăți de afecțiuni și tulburări.

Proprietăți și Mecanism de Acțiune

Hidrocortizonul acționează prin inhibarea eliberării de substanțe proinflamatorii în organism, ceea ce duce la reducerea inflamației și a reacțiilor alergice. De asemenea, are capacitatea de a suprima sistemul imunitar, ceea ce îl face eficient în tratarea afecțiunilor autoimune sau a reacțiilor de respingere a transplantului.

Prin administrarea locală, sub formă de unguent sau cremă, hidrocortizonul poate ameliora rapid simptomele inflamației cutanate, precum mâncărimea, roșeața și umflarea. În cazul administrării sistematice, sub formă de tablete sau injecții, poate fi folosit pentru a trata o serie de afecțiuni, printre care se numără:

 • Boala Addison – o afecțiune caracterizată prin insuficiența glandelor suprarenale de a produce suficient cortizol și aldosteron;
 • Artrita reumatoidă – o boală inflamatorie cronică care afectează articulațiile;
 • Colita ulcerativă și boala Crohn – două tipuri de inflamație intestinală;
 • Reacții alergice severe – cum ar fi anafilaxia;
 • Lupus eritematos sistemic – o afecțiune autoimună care afectează multiple organe;
 • Leucemie și limfom – tipuri de cancer care afectează celulele sanguine și sistemul limfatic.
Vezi și:  Când se ia Lipantil dimineața sau seara

Administrare și Dozare

Hidrocortizonul este disponibil sub diferite forme farmaceutice, inclusiv tablete, creme, unguente, soluții injectabile și supozitoare rectale. Doza și durata tratamentului cu hidrocortizon sunt stabilite de către medic în funcție de afecțiunea pacientului, gravitatea acesteia și răspunsul individual la tratament.

Este important să respectați întocmai indicațiile medicului și să nu depășiți doza prescrisă, deoarece utilizarea pe termen lung sau dozele mari pot duce la apariția unor efecte secundare nedorite, cum ar fi creșterea în greutate, hipertensiune arterială, osteoporoză sau chiar supresia sistemului imunitar.

Efecte Secundare

Ca orice medicament, hidrocortizonul poate avea efecte secundare, mai ales atunci când este utilizat pe termen lung sau în doze mari. Printre acestea se numără:

 • Creșterea în greutate;
 • Tulburări ale somnului;
 • Acnee sau apariția de pete pe piele;
 • Slăbiciune musculară;
 • Cresterea poftei de mâncare;
 • Creșterea pilozității;
 • Probleme digestive, cum ar fi ulcerul sau gastrita;
 • Scăderea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Dacă apare oricare dintre aceste simptome sau orice alte reacții adverse, este important să comunicați imediat cu medicul curant.

Precauții și Contraindicații

Hidrocortizonul poate interacționa cu alte medicamente și poate fi contraindicat în unele afecțiuni de sănătate. De aceea, este esențial să informați medicul despre orice alt tratament sau afecțiune de care suferiți înainte de a începe administrarea acestui medicament. De asemenea, este important să nu începeți sau să întrerupeți tratamentul cu hidrocortizon fără acordul medicului.

Persoanele care suferă de diabet, osteoporoză, hipertensiune arterială sau infecții grave trebuie să fie supravegheate cu atenție în timpul tratamentului cu hidrocortizon.

FAQs

1. Hidrocortizonul este antibiotic?

Nu, hidrocortizonul nu este un antibiotic. Este un corticosteroid cu proprietăți antiinflamatoare și imunosupresoare.

Vezi și:  Cu ce se tratează pielea iritată?

2. Poate hidrocortizonul trata acneea?

Da, hidrocortizonul sub formă de cremă sau unguent poate fi eficient în tratarea acneei ușoare, dar trebuie utilizat cu precauție pentru a evita efectele secundare.

3. Este hidrocortizonul potrivit pentru toată lumea?

Nu, hidrocortizonul nu este potrivit pentru fiecare persoană. Unele afecțiuni sau tratamente medicale anterioare pot contraindica utilizarea acestui medicament. De aceea, este important să discutați cu medicul înainte de a începe tratamentul.

4. Pot utiliza hidrocortizonul pe termen lung?

Utilizarea pe termen lung a hidrocortizonului trebuie să fie sub supravegherea atentă a medicului și numai dacă beneficiile depășesc riscurile asociate.

5. Ce se întâmplă dacă omit o doză de hidrocortizon?

În cazul în care uitați să luați o doză de hidrocortizon, trebuie să contactați medicul pentru a primi sfaturi suplimentare. Nu luați o doză dublă pentru a recupera doza omisă.

Vezi și:

Lasă un comentariu