Ce Poate Mânca un Om Care Face Dializă

Dializa este un tratament esențial pentru persoanele cu insuficiență renală, care ajută la eliminarea deșeurilor și excesului de lichide din organism. Un aspect important al acestui tratament este dieta. Pentru a asigura o sănătate optimă …

Ce Poate Mânca un Om Care Face Dializă

Dializa este un tratament esențial pentru persoanele cu insuficiență renală, care ajută la eliminarea deșeurilor și excesului de lichide din organism. Un aspect important al acestui tratament este dieta. Pentru a asigura o sănătate optimă și a reduce riscul de complicații, persoanele care fac dializă trebuie să acorde o atenție deosebită alegerii alimentelor pe care le consumă.

Dieta Potrivită Pentru Pacienții cu Dializă

O alimentație sănătoasă și echilibrată poate juca un rol crucial în menținerea sănătății persoanelor care fac dializă. Deși dieta poate varia în funcție de nevoile individuale și recomandările medicului, există câteva principii de bază care ar trebui respectate:

 • Limitarea aportului de sare: Consumul excesiv de sare poate duce la retenție de lichide și creșterea tensiunii arteriale, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu insuficiență renală.
 • Controlul aportului de potasiu: Persoanele cu insuficiență renală pot avea niveluri ridicate de potasiu în sânge, ceea ce poate fi periculos pentru inimă și mușchi.
 • Monitorizarea proteinelor: Proteinele sunt esențiale pentru organism, dar persoanele cu dializă trebuie să aibă grijă să nu consume prea multe proteine, deoarece rinichii lor nu le pot procesa eficient.
 • Evitarea excesului de lichide: Persoanele care fac dializă trebuie să limiteze aportul de lichide pentru a evita acumularea excesivă de fluid în organism.
 • Controlul aportului de fosfor: O cantitate ridicată de fosfor în alimentație poate fi prejudicială pentru persoanele cu insuficiență renală, deoarece rinichii nu pot elimina eficient acest mineral.
Vezi și:  Cu cât timp înainte se ia Maraton Forte?

Alimente Recomandate

Există numeroase alimente sănătoase și delicioase pe care persoanele care fac dializă le pot include în dieta lor. Acestea includ:

 • Legume cu conținut scăzut de potasiu, cum ar fi fasole verde, dovlecei, broccoli, varză și conopidă.
 • Fructe cu conținut redus de potasiu, cum ar fi mere, pere, căpșuni și piersici.
 • Cereale integrale și paste făinoase cu conținut scăzut de fosfor.
 • Carne slabă, cum ar fi piept de pui sau curcan.
 • Ouă și produse lactate cu conținut scăzut de fosfor.
 • Grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și avocado.

Alimente de Evitat

Anumite alimente trebuie evitate sau consumate în cantități reduse de către persoanele care fac dializă. Acestea includ:

 • Fructe și legume cu conținut ridicat de potasiu, cum ar fi bananele, portocalele, spanacul și cartofii.
 • Alimente bogate în fosfor, cum ar fi brânza, nucile și produsele de patiserie.
 • Alimente procesate și sărate, cum ar fi mezelurile și mâncarea fast-food.
 • Băuturi carbogazoase și sucuri comerciale.
 • Alcoolul.

Importanța Hidratării Corespunzătoare

Pe lângă alegerea alimentelor potrivite, persoanele care fac dializă trebuie să fie atente și la hidratarea corespunzătoare. Deși este important să limiteze aportul de lichide, este esențial să nu deshidrateze organismul. Medicul va putea oferi recomandări specifice cu privire la cât de multă apă poate fi consumată zilnic.

Planificarea Meselor

Planificarea meselor poate fi utilă pentru persoanele care fac dializă, deoarece ajută la asigurarea unei diete echilibrate și sănătoase. Consultarea cu un specialist în nutriție poate fi benefică pentru a elabora un plan personalizat adaptat nevoilor individuale.

Pregătirea Alimentelor în Mod Corespunzător

Pentru a reduce conținutul de potasiu și fosfor din alimente, există câteva tehnici de preparare care pot fi aplicate:

 • Spălarea și înmuierea alimentelor pentru a reduce conținutul de potasiu.
 • Gătirea la aburi, fiertul sau coacerea în locul prăjirii pentru a reduce adaosul de grăsimi și săruri.
 • Renunțarea la adaosuri de sare și înlocuirea lor cu condimente pentru a îmbunătăți gustul mâncărurilor.
Vezi și:  Cat Timp Se ia Maximag Antistres

Ce Facem în Situații Speciale?

Atunci când persoanele care fac dializă se confruntă cu situații speciale, cum ar fi călătorii sau participarea la evenimente sociale, planificarea devine și mai importantă. Este recomandat să discutați cu medicul sau cu specialistul în nutriție în astfel de cazuri pentru a primi sfaturi și sugestii specifice.

Ce Se Întâmplă Dacă Nu Respects Dieta în Timpul Dializei?

Nerespectarea dietei în timpul dializei poate duce la acumularea excesivă de lichide și deșeuri în organism, ceea ce poate agrava starea de sănătate și crește riscul de complicații.

Pot Mânca Fructe și Legume în Timpul Dializei?

Da, puteți consuma fructe și legume, dar ar trebui să optați pentru cele cu conținut scăzut de potasiu și să le consumați în cantități moderate.

Este Consumul de Apă Limitat în Timpul Dializei?

Da, de obicei, consumul de apă este limitat în timpul dializei pentru a evita acumularea excesivă de lichide în organism. Totuși, fiecare persoană poate avea cerințe diferite, iar medicul va putea oferi indicații specifice cu privire la acest aspect.

Ce Tipuri de Proteine Sunt Recomandate în Timpul Dializei?

Proteinele din surse cu conținut scăzut de fosfor, cum ar fi carne slabă, ouă și produse lactate cu conținut redus de grăsimi, sunt de obicei recomandate în timpul dializei.

Pot Consuma Băuturi Carbogazoase sau Alcool în Timpul Dializei?

Nu, este recomandat să evitați băuturile carbogazoase și alcoolul, deoarece acestea pot fi dăunătoare pentru rinichi și pot afecta tratamentul de dializă.

Vezi și:

Vezi și:  Cat dureaza o cura cu Fortifikat Forte

Lasă un comentariu