Ce se întâmplă dacă expiră steriletul

Un sterilet este o metodă eficientă și sigură de control al nașterilor, dar ce se întâmplă atunci când acest dispozitiv intrauterin ajunge la data sa de expirare? Este o întrebare importantă pentru femeile care au …

Ce se întâmplă dacă expiră steriletul

Un sterilet este o metodă eficientă și sigură de control al nașterilor, dar ce se întâmplă atunci când acest dispozitiv intrauterin ajunge la data sa de expirare? Este o întrebare importantă pentru femeile care au ales acest tip de contracepție. Acest articol explorează ce se întâmplă când steriletul expiră și ce măsuri ar trebui să fie luate în astfel de situații.

1. Ce este un sterilet și cum funcționează?

Steriletul, cunoscut și sub denumirea de dispozitiv intrauterin (DIU), este o formă de contracepție pe bază de cupru sau eliberatoare de hormoni, care este introdusă în uter pentru a preveni sarcina. Acest dispozitiv are forma literei „T” și este plasat de către un medic sau un specialist în sănătate în cadrul unei vizite medicale. Steriletul funcționează prin prevenirea fertilizării ovulului sau prin împiedicarea implantării ovulului fecundat în uter.

2. Durata de viață a unui sterilet

Durata de viață a unui sterilet poate varia în funcție de tipul acestuia. De obicei, există două tipuri principale de DIU-uri:

  • DIU cu cupru: Acesta poate fi utilizat pentru o perioadă de până la 10 ani, în funcție de modelul specific.
  • DIU cu hormoni: Acesta poate fi utilizat în general pentru 3-5 ani, în funcție de modelul specific.
Vezi și:  Ce Nu Ai Voie Să Faci Când Ai Hemoroizi

Este important să știți exact cât timp poate fi folosit steriletul dvs., deoarece expirarea acestuia poate afecta eficacitatea contracepției.

3. Ce se întâmplă când steriletul expiră?

Odată ce steriletul a atins data de expirare, acesta nu va mai fi la fel de eficient în prevenirea sarcinii. Dacă ați avut un DIU și acesta a expirat, ar trebui să vă prezentați la medicul dvs. pentru a-l înlocui cu un alt dispozitiv sau pentru a discuta despre alte opțiuni contraceptive.

De asemenea, este important să știți că un DIU expirat poate crește riscul de sarcină ectopică, adică o sarcină care se dezvoltă în afara uterului, ceea ce poate fi o problemă serioasă de sănătate.

4. Semne că steriletul a expirat

Pentru a vă asigura că steriletul funcționează corespunzător, este esențial să fiți conștientă de semnele că acesta a expirat. Printre semnele care pot indica faptul că steriletul dvs. a expirat se numără:

  • Creșterea durerii sau a sângerărilor menstruale
  • Simptome de sarcină, cum ar fi grețuri și oboseală
  • Simptome de infecție, cum ar fi febră și dureri abdominale
  • Schimbări în poziția sau lungimea șnurului dispozitivului

Dacă observați oricare dintre aceste semne, consultați imediat medicul pentru o evaluare și o posibilă înlocuire a steriletului.

5. Ce să faceți dacă steriletul a expirat

Dacă steriletul a expirat sau se apropie de data de expirare, faceți o programare la medicul dvs. pentru a discuta despre următorii pași. Medicul vă poate sugera o înlocuire cu un nou DIU sau poate discuta cu dvs. despre alte opțiuni contraceptive, cum ar fi pilulele contraceptive, plasturii sau injecțiile cu hormoni.

Este important să nu încercați să îndepărtați singură steriletul sau să amânați vizita la medic, deoarece acest lucru poate crește riscul de sarcină nedorită sau complicații de sănătate.

Vezi și:  Câte Luni se Ia Omega 3?

6. Concluzie

Steriletul este o metodă eficientă și convenabilă de control al nașterilor, dar este esențial să fiți conștientă de data de expirare a dispozitivului dvs. Un DIU expirat poate reduce eficacitatea contracepției și poate crește riscul de sarcină ectopică. Pentru a vă asigura că sunteți protejată în mod corespunzător, programul la medicul dvs. pentru o evaluare și pentru a discuta despre următorii pași în privința contracepției.

1. Cât de des ar trebui să verific expirarea steriletului meu?

Ar trebui să verificați data de expirare a steriletului dvs. în mod regulat. Cel mai bine este să vă programați o vizită anuală la medicul dvs. pentru a evalua eficacitatea contracepției și a verifica starea dispozitivului.

2. Un DIU poate rămâne în uter după expirare?

Da, un DIU poate rămâne în uter după expirare, dar eficacitatea sa în prevenirea sarcinii poate fi afectată. De aceea, este important să-l înlocuiți cu un dispozitiv nou la data de expirare sau înainte.

3. Pot rămâne însărcinată dacă steriletul a expirat?

Da, există un risc crescut de sarcină dacă steriletul a expirat. Dacă sunteți îngrijorată că ați putea fi însărcinată sau dacă aveți simptome suspecte, efectuați un test de sarcină și consultați medicul.

4. Ce alte opțiuni contraceptive pot lua în considerare dacă steriletul a expirat?

Dacă steriletul a expirat, medicul dvs. vă poate sugera alte opțiuni contraceptive, cum ar fi pilulele contraceptive, plasturii sau injecțiile cu hormoni. Există și alte tipuri de DIU-uri pe care le puteți lua în considerare.

5. Pot să am un DIU mai mult timp decât este recomandat?

În general, nu este recomandat să păstrați un DIU mai mult timp decât este specificat de producător sau medic. Expunerea prelungită poate afecta eficacitatea dispozitivului și poate crește riscul de complicații.

Vezi și:  Când se ia Omez cu antibiotic?

6. Steriletul poate fi îndepărtat în timpul menstruației?

Da, steriletul poate fi îndepărtat în timpul menstruației, dar acest lucru ar trebui făcut numai de către un medic sau un specialist în sănătate. În timpul menstruației, colul uterin este mai deschis, ceea ce facilitează îndepărtarea dispozitivului.

7. Pot folosi un DIU în timpul alăptării?

Da, există tipuri de DIU-uri potrivite pentru utilizarea în timpul alăptării. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dvs. pentru a alege opțiunea potrivită pentru dvs. și să vă asigurați că acesta nu afectează lactația sau sănătatea bebelușului.

Vezi și:

Lasă un comentariu