Cu ce se tratează retragerea gingiei

Bun venit la acest articol detaliat despre tratamentul retragerii gingiei! Retragerea gingiei, cunoscută și sub denumirea de retracție gingivală, este o afecțiune care afectează gingia, țesutul moale care acoperă rădăcinile dinților. Această problemă poate fi …

Cu ce se tratează retragerea gingiei

Bun venit la acest articol detaliat despre tratamentul retragerii gingiei! Retragerea gingiei, cunoscută și sub denumirea de retracție gingivală, este o afecțiune care afectează gingia, țesutul moale care acoperă rădăcinile dinților. Această problemă poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv igienă orală deficitară, periaj agresiv, parodontită și alte afecțiuni medicale. În acest articol, vom explora diversele metode de tratament disponibile pentru retragerea gingiei, pentru a vă ajuta să vă recăpătați zâmbetul și sănătatea gingivală.

Cauzele retragerii gingiei

Retragerea gingiei poate apărea din mai multe motive, inclusiv:

 • Periajul agresiv: Folosirea unei tehnici necorespunzătoare de periaj sau periajul excesiv poate duce la deteriorarea gingiilor.
 • Parodontita: O afecțiune inflamatorie a gingiilor care duce la distrugerea țesutului gingival și a osului dinților.
 • Mostenirea genetică: Anumite persoane pot avea o predispoziție genetică către retragerea gingiei.
 • Obiceiuri nesănătoase: Fumatul sau mestecatul de tutun pot agrava problema retragerii gingiei.
 • Bruxismul: Scârțâitul dinților poate pune presiune excesivă asupra gingiilor, cauzându-le retragerea.

Metode de tratament

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru a gestiona retragerea gingiei, iar tratamentul potrivit depinde de gravitatea și cauza specifică a problemei. Unele dintre cele mai comune metode de tratament includ:

Vezi și:  Ce Vitamine Trebuie Să Luăm Zilnic

1. Igiena orală corectă

Prima și cea mai importantă etapă în gestionarea retragerii gingiei este asigurarea unei igiene orale corecte. Periajul blând, utilizarea aței dentare și curățarea regulată a limbii pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor. Este recomandat să folosiți o pastă de dinți cu fluor și să vă clătiți cu apă de gură antibacteriană.

2. Detartraj și periaj profesional

Vizitați medicul dentist pentru detartraj regulat și periaj profesional. Aceste proceduri ajută la îndepărtarea depozitelor de tartru și placa bacteriană, prevenind astfel progresia retragerii gingiei.

3. Gingivoplastie și gingivectomie

Pentru cazurile mai severe de retragere gingivală, medicul dentist poate recomanda proceduri chirurgicale precum gingivoplastia și gingivectomia. Gingivoplastia implică remodelarea gingiei pentru a corecta aspectul estetic, în timp ce gingivectomia implică îndepărtarea țesutului gingival excesiv.

4. Grefe de gingie

Pentru cazurile în care retragerea gingiei a dus la deteriorarea țesutului moale, grefele de gingie pot fi o opțiune de tratament. Aceasta implică luarea de țesut de pe o altă parte a gurii și plasarea acestuia în zona afectată pentru a repara gingia.

5. Proteze sau coroane dentare

Pentru retrageri gingivale severe, care afectează aspectul și funcționalitatea dintelui, protezele sau coroanele dentare pot fi o soluție. Acestea acoperă partea expusă a dinților și oferă un aspect estetic plăcut.

Prevenirea retragerii gingiei

Prevenirea retragerii gingiei este posibilă prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase și menținerea unei igiene orale adecvate. Iată câteva sfaturi pentru a vă menține gingiile sănătoase:

 • Periați-vă dinții de cel puțin două ori pe zi, folosind o tehnică corectă de periaj.
 • Utilizați ața dentară zilnic pentru a curăța între dinți și sub linia gingiilor.
 • Evitați fumatul și consumul excesiv de alcool.
 • Vizitați medicul dentist la fiecare 6 luni pentru controale regulate și curățări profesionale.
 • Mâncați o dietă echilibrată și bogată în nutrienți.
 • Stresați-vă cât mai puțin și găsiți modalități de relaxare.
Vezi și:  Cat Augmentin ES se da la 8 ani

Întrebări frecvente (FAQ-uri)

Ce cauzează retragerea gingiei?

Retragerea gingiei poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv periajul agresiv, parodontita, moștenirea genetică, obiceiurile nesănătoase și bruxismul.

Ce se întâmplă dacă nu tratez retragerea gingiei?

Dacă nu tratați retragerea gingiei, aceasta poate duce la deteriorarea continuă a gingiilor și a structurilor de suport ale dinților, ceea ce poate duce la pierderea dinților.

Este retragerea gingiei reversibilă?

În unele cazuri, retragerea gingiei poate fi reversibilă, mai ales dacă este cauzată de igiena orală deficitară. Cu toate acestea, în cazurile mai avansate, tratamentul prompt este necesar pentru a preveni complicațiile.

Este posibil să preveni retragerea gingiei?

Da, retragerea gingiei poate fi prevenită prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, cum ar fi periajul regulat, utilizarea aței dentare, evitarea fumatului și vizitele regulate la medicul dentist pentru controale.

Cât durează recuperarea după procedurile chirurgicale de tratament?

Durata recuperării după procedurile chirurgicale de tratament depinde de tipul intervenției și de gravitatea cazului. Medicul dentist vă va oferi instrucțiuni și recomandări specifice pentru a vă ajuta să vă recuperați cât mai rapid și eficient.

Vezi și:

Lasă un comentariu