DESPRE

De multe ori răceala poate fi confundată cu gripa și viceversa datorită manifestărilor similare. Ce trebuie să știm este că ambele sunt cauzate de viruși și au simptome comune, până la un punct, dar există, totuși, unele caracteristici în funcție de care pot fi deosebite cele două afecțiuni.

despre raceala si gripa

Răceala este cauzată de rinovirusuri care circulă prin aer, în special în sezonul rece, și care afectează căile respiratorii superioare, cauzând infecții virale cu o gravitate mică spre medie (mai sunt numite și viroze). Simptomele se manifestă prin strănut, nas înfundat și care curge și dureri moderate de cap și în gât, slăbiciune musculară, oboseală, paloare și, uneori, febră mică sau moderată (până la 38°C). Durează, în medie, o săptămână și rareori apar complicații.

Gripa este cauzată de viruși gripali, mai puternici și se dezvoltă, în general, în cadrul unor epidemii. Simptomele sunt strănutul, nasul înfundat și care curge, durere de cap și în gât, slăbiciune musculară pronunțată, oboseală accentuată, febră mare și foarte mare. Gripa se manifestă brusc și evoluează rapid. Durează între 7 și 15 zile și pot apărea complicații.

Niciuna dintre ele nu se tratează cu antibiotice, acestea fiind utile doar în cazul infecțiilor cu bacterii, și cum la baza răcelii și a gripei stau virușii, antibioticele nu vor avea niciun efect, ba mai mult, vor slăbi sistemul imunitar.

Supa care te vindecă de răceală

Transformă bucătăria într-o farmacie. Prepară ceva gustos și extrem de sănătos. Ce? Supa care te vindecă de răceală cât ai spune… yummy! În mai toate articolele se vorbește despre alimentele sănătoase, făcându-se o listă cu principalele lor beneficii. Ți se spune de exemplu să nu uiți să pui în coșul […] mai mult »

Cum îi protejăm pe cei din jur atunci când suntem răciţi

Oricine ar trebui să ştie că traversarea unui episod de gripă sau răceală impune o anumită conduită, cu totul diferită de latura strict medicală, a tratamentului. Aven obligaţia civică, morală şi familială de a nu-i expune pe ceilalţi riscului de a-i îmbolnăvi. CONTINUARE – Vezi cum îi protejăm pe cei din […] mai mult »

Legătura dintre răceală şi otita medie

Otita medie este reprezentată prin infecţia urechii medii, incidenţa acesteia fiind legată de epidemiile de viroze respiratorii şi toţi factorii pe care îi implică acestea: nas înfundat, secreţii, polipi, tuse. Medicul va face o examinare a urechii, iar în cazul otitei medii va constata un timpan inflamat, roşu sau umflat. […] mai mult »

Riscurile virozei natratate

Viroza este o infecţie acută a tractului respirator superior, ale cărei simptome se manifestă prin strănut, nas înfundat, secreţii nazale, febră uşoară, dureri de gât, de cap, episoade de tuse, o stare de somnolenţă şi oboseală, într-un cuvânt, o stare generală nu foarte bună. Există peste 200 de tipuri de […] mai mult »