Remedii pentru un nas înfundat

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Senzaţia neplăcută de a nu putea respira pe nas şi de a avea căile nazale opturate şi încărcate este rezultatul instalării unei afecţiuni precum răceala sau gripa, la fel de bine putând fi şi un simptom al unei alergii, manifestările fiind asemănătoare.

Nasul infundat

Picture 1 of 5

Manifetări şi urmări
Nasul înfunat, congestia nazală apare ca rezulta aproape imediat al răcelii şi sezonul rece şi al gripei. Circulaţia aerului la nivelul foselor nazale este greoaie, în cazul obstrucţiei nazale totale,atrăgând şi alte simptome. Printre acestea se manifestăşi senzaţia de urechi înfundate şi tulburările de auz. Tot în aceste condiţii apar modificări la nivelul gustului, uneori gustul pierzându-se definitiv. Un nas înfundat alterează semnificativ calitatea somnului, însoţind uneori şi cu sforăit, reduce puterea de concentrare, şi poate declanşa episoade de mâncărime nazală, tuse sau rinoree, curgerea necontrolabilă a nasului. Apare lăcrimarea la nivelul ochilor şi chiar o uşoară umflare a acestora, durerea la nivelul feţii şi a capului şi un disconfort general.

Tratament
Nasul înfundat ca rezultat al instalării răcelei şi gripei se va trata medicamentos odată cu afecţiunea respectivă. Se va insista foarte mult pe eliberarea şi curăţarea temeinică a căilor nazale. Se vor folosi picături de nas, ser fiziologic sau spray-uri nazale şi se va încerca eliminarea secreţiilor.

Remedii alternative
Decongestionarea căilor nazale se poate face prin inhalarea aburilor fierbinţi. Într-un vas cu apă fierbinte se adaugă câteva picături de substanţă mentolată, se stă aplecat deasupra vasului cu un prosop pe cap şi se inhalează timp de 10 minute, de câte 2-4 ori pe zi.
Mişcarea reprezintă şi ea o variantă pentru a decongestiona nasul. O plimbare de 20 de minute în aer liber va putea elibera măcar parţial căile nazale.
Apelarea la acupresură poate ajuta. Se exercită presiune cu dosul palmei pe obrazul stâng, iar efectul se va simţi la nara dreaptă, eliberându-se. Pentru nara stângă, se va presa pe obrazul drept.
Aromele puternice pot decongestiona nasul. Hreanul, scorţişoara, oţetul, menta, toate aceste izuri puternice pot elibera, măcar puţin, nasul înfundat. Hreanul ras amestecat cu oţet poate fi consumat cu succes. Va elibera căile respiratorii, cu condiţia să poată fi suportată iuţeala acestuia. Chiar şi mestecatul unei tablete de gumă puternic mentolate are capacitatea de a decongestiona.
Un duş fierbinte, sau măcar statul în camera de baie după ce s-a umplut de abur de la apa fierbinte lăsată să curgă în cadă, va ajuta la eliberarea căilor nazale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *