GRIPA

Gripa este o afecțiune respiratorie acută, produsă de diverși viruși. Gripa se caracterizează prin debutul brusc al simptomelor precum febră, dureri de cap, tuse și stare generală proastă. Spre deosebire de răceală, gripa este mult mai periculoasă, ea putând duce la diverse complicații, iar uneori, chiar și la deces.

gripaGripa apare mai ales în sezonul rece și la începutu primăverii, atunci când sistemul imunitar este mai slăbit și poate fi atacat mai ușor de virusuri. Însă, nu este exclus ca gripa să apară și în celelalte anotimpuri, mai ales în cazul persoanelor cu imunitatea scăzută.

Care sunt simptomele gripei?

Cele mai comune simptome ale gripei sunt:

Febră de 39-40 grade, de cele mai multe ori însoțită de frisoane
Tuse
Dureri de cap
Dureri musculare acute
Dureri de gât
Nas înfundat
Stare de oboseală persistentă și slăbiciune, ce nu trece nici după o noapte liniștită de somn
Lipsa poftei de mâncare, vărsături și diaree, mai ales în cazul copiilor

Perioada de medie de incubație în cazul gripei este de 2-3 zile, iar cazurile care nu sunt caracterizate de complicații se pot vindeca în aproximativ 7 zile de la apariția primelor simptome.

Cum se transmite gripa?

Gripa are 2 căi de transmitere: pe cale aeriană (prin tuse sau strănut) și prin contact direct sau indirect cu persoana infectată (cu obiecte contaminate. Specialiștii susțin că gripa se poate transmite chiar și înainte de a apărea primele simptome și că pot trece chiar și 45 de ore de la infestare și până la manifestarea primelor simptome, timp în care virusul se poate transmite. După aproximativ o săptămână de la infestare, virusul nu se mai transmite atât de repede. Practic, o persoană bolnavă de gripă este extrem de contagioasă cu 1-2 zile înainte de apariția primelor simptome și încă 3 zile, maxim 5 zile după apariția simptomelor.

Ce complicații pot apărea în cazul unei gripe?

După cum spuneam mai devreme, gripa este o afecțiune ce poate determina diverse complicații sau chiar decesul, dacă acestea nu sunt tratate corespunzător. Complicațiile apar de obicei după ce starea generală a pacientului se îmbunătățește, urmând ulterior ca febra, frisoanele și durerile de cap să reapară brusc. Iată care sunt cele mai comune complicații care pot să apară în cazul unei gripe:

Pneumonia. Această afecțiune este cea mai frecventă infecție bacteriană care apare după o gripă și afectează mai ales persoanele cu o vârstă înaintată, persoanele cu boli cronice sau copiii.

Sindromul Reye. De multe ori, în tratarea gripei se auto-administrează aspirină, iar uneori, în urma administrării aspirinei se poate declanșa sindromul Reye, o boală destul de rară ce se manifestă prin amețeli, grețuri sau vărsături.

Otita externă. Otita externă este o inflamație a canalului auditiv extern, ce apare de obicei în urma infectării cu anumiți microbi sau bacterii. Cele mai frecvente simptome ale otite sunt mâncărimile, durerea surdă sau chiar scăderea auzului pe partea afectată.

Miringită buloasă. Această afecțiune descrie o inflamație a membranei timpanului sau chiar a timpanului și se resimte prin dureri ale urechii, pierderea auzului, greață, vărsături și amețeli.

Laringită. Laringita este produsă de inflamarea corzilor vocale ce aparțin laringelui, iar cea mai comună cauză a acest afecțiuni este chiar infectarea tractului respirator superior sau altfel spus, gripa.

Rinosinuzită. Rinosinuzita este o inflamare acută a mucoasei nasului și a sinusurilor paranazale, ce apare în special în sezonul rece, după un episod de gripă.

Care este tratamentul în cazul unei gripe?

În cazul unei forme ușoare de gripe, fără complicații, se recomandă antialgicele (calmarea durerilor), antipireticele (medicamente folosite pentru scăderea febrei), decongestionantele nazale, antitusivele și expectorantele. Sub nicio formă nu se recomandă administrarea de aspirină în cazul unei gripe (motivul fiind posibilitatea declanșării sindromului Reye).

În cazul în care avem de-a face cu o formă mai gravă a gripei, cu posibile complicații, atunci vizita la medic este obligatorie. În cazul persoanelor nevaccinate, se va administra o terapie antivirală pentru creșterea și întărirea imunității organismului.

Remedii naturiste pentru lupta împotriva gripei

Atunci când te confrunți cu o variantă ușoară a gripei, te poți folosi de anumite remedii naturiste pentru a grăbi vindecarea și pentru a ameliora simptomele acestei afecțiuni. Iată ce remedii naturiste sunt recomandate în cazul unei gripe:

Vitamina C. Medicii susțin că în timpul unei gripe leucocitele trebuie să fie de 4 ori mai multe pentru a putea lupta cum trebuie cu virusul. De aceea, sistemul imunitar are nevoie de o doză suplimentară de vitamina C, pentru a putea rezista în această luptă. Poți apela la suplimentele alimentare sau poți lua vitamina C din alimente precum măceșe, cătină, ardei și bineînțeles, citrice.

Zincul. Zincul peste un alt aliat al organismului în tratarea unei gripe deoarece acesta are proprietăți antioxidante, care previn infecțiile. Specialiștii susțin că suplimentele alimentare cu zinc trebuie să fie luate cu moderație, în schimb, poți opta pentru alimentele bogate în zinc precum semințele de in sau dovleac sau nucile.

Echinaceea. Echinaceea este recunoscută în întreaga lume pentru efectul său detoxifiant și capacitățile sale de a curăța sângele și de a cataliza acțiunea celulelor albe. Aceste proprietăți ale echinaceei te vor ajuta cu siguranță să tratezi cu succes gripa.

Lămâia. Combinația dintre ceaiul de lămâie și mierea este deja clasică în tratarea gripelor. Lămâia conține vitamina C necesară întăririi sistemului imunitar iar mierea de albine are proprietăți antibacteriene, fiind în același timp și un calmant excelent pentru durerile în gât.

Varza. Dacă te confrunți cu laringită, o complicație apărută în urma unei gripe, foile de varză aplicate în jurul gâtului pot face minuni. Varza este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, dar și pentru capacitatea de a elimina toxinele din organism și de a proteja țesuturile de frig.

Cartoful. Cartoful este folosit încă din bătrâni pentru tratarea migrenelor. Bunicii noștri tăiau 2-3 de felii de cartofi cruzi pe care le aplicau pe frunte și le legau cu o eșarfă pentru a trata durerile de cap survenite în urma unei zile lungi de muncă la câmp. Cartoful poate fi folosit cu succes și în cazul durerilor de cap apărute odată cu gripa, acesta conținând vitamina A și K, dar și vitamina C.

Usturoiul. Pentru a evita o gripă, se recomandă consumarea unei jumătăți de cățel de usturoi dimineața, la prânz și seara, mai ales în perioada în care apare gripa. Usturoiul are peste 20 de substanțe antivirale și antibacteriene și totodată este cel mai puternic antigripal natural. Dacă deja te confrunți cu o răceală, e de ajuns să zdrobești 4-5 căței de usturoi, pe care să îi amesteci cu aproximativ 10 lingurițe de miere de albine și apoi să consumi câte o linguriță din acest amestec din jumătate în jumătate de oră.

Ceapa. Ceapa din cămară este un leac bun împotriva gripei. Siropul de ceapă se recomandă atunci te confrunți cu simptomele unei gripe deoarece are proprietăți antivirale și combate germenii microbieni.

Cum să te protejezi împotriva gripei?

Dacă vrei să eviți o gripă, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să eviți persoanele care sunt deja bolnave de gripă. Încearcă să eviți spațiile aglomerate, să te ferești de persoanele care tușesc sau strănută și să nu vizitezi persoanele care suferă de gripă decât atunci când este absolut necesar, și atunci ar fi indicat să poți o mască pentru a te proteja mai bine.

Un alt lucru important pe care ar trebui să îl faci zilnic este să aerisești camera în care dormi sau spațiul în care lucrezi. O încăpere aerisită permanent și igienizată poate face diferența între o persoană bolnavă și una sănătoasă.

Dacă vrei să te ferești cât mai mult de gripă, atunci ar fi cazul să îți schimbi și stilul de viață și să adopți o alimentație sănătoasă. Se recomandă mai ales renunțarea la fumat și alcool, consumul de fructe și legume bogate în vitamine și respectarea orelor de somn (minim 8 ore).

Respectarea regulilor de igienă este un lucru esențial dacă vrei să te ferești tot felul de virusuri sau bacterii. De aceea, este important să te speli pe mâini cât mai des, iar dacă nu ai posibilitatea să te speli cu apă și săpun, poți folosi un dezinfectant pe bază de alcool care omoară bacteriile. O altă regulă de igienă spune că nu trebuie să ne atingem fața prea des cu mâna deoarece microbii se răspândesc destul de eficient în acest fel.

Dacă deja prezinți simptomele unei gripe, ar fi bine să îi protejezi pe cei din jurul tău și să folosești o batistă de unică folosință ori de câte ori tușești sau strănuți, iar apoi să arunci batista folosită. Mai mult decât atât, este indicat să folosești o mască pentru a preveni împrăștierea virusului gripal.

Nu în ultimul rând, dacă vrei să previi gripa și complicațiile ei, este important să te vaccinezi. Organizația Mondială a Sănătății susține vaccinarea antigripală mai ales în rândul persoanelor care prezintă un risc mai mare la gripă și la complicațiile pe care le poate produce acestea. Aceste categorii de persoane sunt: personalul medical care intră zilnic în contact cu persoane bolnave, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, femeile însărcinate și copiii peste 6 luni. Se recomandă vaccinarea la începutul toamnei, având în vedere că gripa apare mai ales în perioada noiembrie – martie.

În concluzie, cu gripa nu este de joacă. Dacă vezi că după o săptămână simptomele tala nu s-au ameliorat, ba mai mult, s-au înrăutățit, atunci vizita la medic este obligatorie, pentru a evita orice fel de complicații care ar putea să apară ulterior.
Sursa foto: www.huffingtonpost.ca

Gripa aviara

Gripa aviară a fost descoperită acum mai bine de 100 de ani în zona Italiei, și afectează în mod special păsările de curte. Primele contaminări pasăre-om au fost descoperite în 1997, în Hong Kong, atunci când s-au înregistrat un număr mare de decese în Asia de Sud-Est din cauza acestei […] mai mult »

Gripa porcină: Cauze, Simptome și Tratament

Gripa porcină, cunoscută și sub numele de virusul H1N1 este o tulpină relativ nouă a unui virus gripal care produce simptome similare cu gripa obișnuită. Acesta provine de la porci dar se răspândește în primul rând de la o persoană la alta. Gripa porcină a făcut valuri în 2009, atunci […] mai mult »

Supa care te vindecă de răceală

Transformă bucătăria într-o farmacie. Prepară ceva gustos și extrem de sănătos. Ce? Supa care te vindecă de răceală cât ai spune… yummy! În mai toate articolele se vorbește despre alimentele sănătoase, făcându-se o listă cu principalele lor beneficii. Ți se spune de exemplu să nu uiți să pui în coșul […] mai mult »