Gripa aviara

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Gripa aviară a fost descoperită acum mai bine de 100 de ani în zona Italiei, și afectează în mod special păsările de curte. Primele contaminări pasăre-om au fost descoperite în 1997, în Hong Kong, atunci când s-au înregistrat un număr mare de decese în Asia de Sud-Est din cauza acestei afecțiuni.

Există 3 categorii de gripă aviară, cea mai cunoscută fiind infestarea cu virusul de tip H5N1, o afecțiune destul de periculoasă ce poate duce chiar și la deces. Au mai existat în istorie cazuri de îmbolnăviri cu virusul de tip H7N7 sau H9N2, de patologii moderate, dar care pot fi letale în anumite circumstanțe. Istoria gripei aviare se află în strânsă legătură cu anul 1918, atunci când se presupune că a făcut mai mult de 40 de milioane de victime.

Gripa aviară afectează în mod special păsările migratoare cum ar fi rațele sălbatice, ele fiind și extrem de rezistente la virus. Însă, păsările domestice sunt la fel de predispuse la epidemiile de gripă aviară. Mai mult decât atât, virusul se poate transmite în interiorul unei gospodării chiar și de la păsări la porci. Este important de menționat faptul că această gripă aviară nu este ca o gripă normală, ce apare cu precădere în anumite luni ale anului, ci se manifestă sub forma unor epidemii de gripă aviară ce pot ține chiar și ani întregi. Cu toate acestea, epidemiile apar în mod special în sezonul rece pentru că virusul gripei aviare este sensibil la temperatură, șansele de supraviețuire a virusului fiind mai mici în momentul în care temperaturile sunt ridicate.

Cum se transmite gripa aviară?

Gripa aviară se poate transmite pe două căi: prin contact direct cu păsările infectate, mai exact cu lichidele biologice sau cu materiile fecale ale păsărilor infestate, sau prin contact indirect cu alte persoane infestate cu gripa aviară. Cercetătorii susțin însă că studiile au arătat faptul că nu poți lua gripa aviară dacă ai intrat în contact cu diferite preparate gătite din păsările care au gripă aviară. Desigur, vorbim în acest sens de o gătire corespunzătoare a acestor preparate în care în urma temperaturilor mari, virusul dispare. În ceea ce privește transmiterea virusului de la om la om, studiile realizate de Institutul de Tehnologie din Massachusetts susțin că aceasta depinde de capacitatea sa de a se fixa în zona gâtului și a nasului. Cu alte cuvinte, dacă virusul H5N1 se fixează în aceste zone, el poate fi transmis foarte ușor și altor persoane prin tuse sau strănut. Un lucru interesant de știu este faptul că acum zeci de ani, chiar la începutul apariției gripei aviare, ea nu se transmitea chiar atât de ușor de la om la om, însă o mutație genetică a virusului a făcut ca el să se transforme într-unul extrem de contagios.

Care sunt simptomele gripei aviare la oameni?

Simptomele gripei aviare sunt destul de asemănătoare cu cele ale unei gripe normale. Debutează cu febră mare, de peste 38-39 de grade Celsius, urmată de frisoane, o respirație îngreunată, dureri musculare, stări de oboseală și slăbiciune, tuse seacă, rinită și dureri de cap. Pe lângă aceste simptome, persoanele infestate cu virusul gripei aviare pot să mai experimenteze intoxicație, hiperemie sau uscăciuni ale mucoasei nazale și bucle. Spre deosebire de gripă, care se vindecă cu ajutorul medicamentelor și al repausului, gripa aviară poate determina rapid apariția unor complicații cum ar fi penumonie, sau diverse afecțiuni grave ale ficatului, inimii sau rinichilor.

Studiile realizate în rândul pacienților bolnavi de gripă aviară au arătat că în 1 din 5 cazuri poate fi prezentă și diareea și eliminările de spută, la 1 din 2 pacienți manifestă dureri pleurale sau hemorogii nazale. După cum poți observa, gripa aviară trebuie tratată încă de la manifestarea primelor simptome dacă nu vrei să faci diverse complicații. Rata de supraviețuire în rândul oamenilo este de 60-70% și depinde în mare parte de momentul în care aceasta a fost descoperită.

Gripa aviară, chiar dacă seamănă la început cu o gripă banală, poate fi descoperită printr-o serie de analize și teste speciale cum ar fi: imunoflorescența, ELISA sau PCR (Polymerase Chain Reaction) care indică prezența agenților patogeni ale virusului Influenza-A în secrețiile bronșice, faringiene sau cele din cavitatea nazală.

Care sunt simptomele gripei aviare la păsări?

În cazul păsărilor, gripa aviară debutează brusc, are o evoluție fulminantă, prognosticul fiind de 24-48 de ore. În anumite cazuri, mai rare ce-i drept, gripa aviară se poate manifesta chiar și pe parcursul unei săptămâni înainte de a face primele victime.

Primul semn al gripei aviare este lipsa poftei de mâncare a păsărilor. Acestea stau mai mult ghemuite, cu aripile căzute, au creasta umflată, de culoare închisă și pete vineții pe picioare. De multe ori, păsările prezintă și scurgeri de secreții din cioc și nări. Un alt simptom este respirația îngreunată și tremurături ale capului. Specialiștii susțin că în cazul gâinilor se poate observa și o scădere a producției de ouă. În cazul puilor, gripa aviară se manifestă în mod special prin lipsa poftei de mâncare, urmată de o creștere bruscă a ratei de mortalitate în rândul lor.

Dacă ai în gospodărie păsări cu un comportament suspect, ar fi bine să anunți rapid medicul veterinar și să îți iei câteva măsuri de protecție, cum ar fi:

  • Nu pune mâna pe păsările care prezintă simptomele de mai sus
  • Ține păsările închise pentru a nu mai avea contact cu celelalte păsări sau animale din gospodărie
  • Supraveghează copiii și nu îi lăsa să se apropie de acestea

Fiecare caz de îmbolnăvire sau moarte a păsărilor din gospodărie din cauza gripei aviare trebuie anunțat medicului veterinar. În acest fel, te vei asigura că celelalte păsări vor fi în siguranță și că nimeni nu va avea de suferit de urma gripei aviare, indiferent dacă vorbim de păsări sau oameni.

Cum să te ferești de gripa aviară?

Este destul de greu să previi gripa aviară și implicit epidemiile de gripă aviară. Cu toate acestea, ar trebui să avem mai multă grijă atunci când mergem la cumpărături și să ne asigurăm că preparatele din carne de pasări provim doar de la fermieri autorizați. La fel de important este și prepararea termică corespunzătoare a cărnii. După cum spuneam, virusurl H5N1 nu rezistă la temperaturi prea mari, prin urmare, dacă carnea este fiartă sau preparată la cuptor îndeajuns de mult, elimini orice risc de infestare cu gripa aviară. Un alt sfat pe care ni-l dau medicii este să ne spălăm pe mâini ori de câte ori intrăm în contact cu carnea, preparatele din carne sau ouăle. Totodată, se recomandă spălarea tacâmurilor și a instrumentelor pe care le folosim în bucătărie după fiecare folosire pentru a ne asigura că am îndepăratat orice microb.

Tratamentul în cazul gripei aviare

Gripa aviară are un tratament care vizează în mod special simptomele pe care bolnavul le resimte. Spre exemplu, medicul va prescrie medicamente antipiretice (medicamente pentru scăderea febrei), antalgice, analigezice pentru dureri, antiinflamatoare, etc. Pe lângă aceste medicamente, se mai poate opta pentru administrarea de virostatice, adică medicamente care opresc înmulțirea virușilor. Cercetările au arătat faptul că inhibitorii de neuraminidază s-au dovedit a fi eficienți în tratarea gripei aviare.

Bineînțeles, tratamentul diferă în funcție de manifestarea gripei aviare. În unele cazuri este nevoie doar de un tratament ușor care să îmbunătățească dispoziția pacientului și să îi amelioreze durerile, în timp ce în alte cazuri este necesară și spitalizarea pacientului, mai ales atunci când acesta prezintă complicații. După cum am spus și mai devreme, gripa aviară poate determina apariția unor complicații care la rândul lor poate duce la deces.

De multe ori, infectarea simultană cu virusul responsabil de gripa aviară și cu virusul uman Influenza – A ar putea determina modificare genomului viral și apariția unor noi viruși care pot fi periculoși și pot fi transmiși foarte ușor de la om la om. Tocmai de aceea, se recomandă respectarea normelor de igienă care ar putea preveni infestarea cu virusul H5N1 al gripei aviare și bineînțeles, în cazul în care ai în gospodărie păsări care s-au îmbolnăvit și au murit subit, anunță medicul veterinar și fii atent la starea ta de sănătate și la viitoarele simptome care ar putea să apară.

În prezent, nu există un vaccin împotriva gripei aviare care să fie eficient și aprobat de toate insituțiile acreditate. Vaccinurile antigripale care se recomandă a fi făcute în fiecare an nu te protejează și împotriva virusului care provoacă gripa aviară, așa că singurul lucru care îți rămâne de făcut este respectarea regulilor profilactice. Cu toate acestea, există un vaccin împotriva agentului patogen pentru păsări, așa că, dacă deții o gospodărie mare, cu multe păsări, ar fi bine să le vaccinezi pentru a te asigura că vei fi în siguranță atât tu, cât și animalele, în cazul unei epidemii de gripă aviară.

În concluzie, gripa aviară nu ar trebui să te sperie prea tare decât în două situații: atunci când ai o gospodărie plină de păsări sau atunci când se anunță o epidemie de gripă aviară. Chiar și dacă nu ai păsări în gospodăria proprie și obișnuiești să le cumperi de la piață, asigură-te că o faci doar din magazine autorizate pentru a nu te îmbolnăvi. Ai grijă la regulile de igienă și la prepararea corespunzătoare a cărnii și a preparatelor din carne și totul ar trebui să fie bine. Nu uita, gripa aviară nu este atât de răspândită ca gripa normală, însă ar trebui să avem grijă de noi și de sănătatea noastră tot timpul.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *