Gripa porcină: Cauze, Simptome și Tratament

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Gripa porcină, cunoscută și sub numele de virusul H1N1 este o tulpină relativ nouă a unui virus gripal care produce simptome similare cu gripa obișnuită. Acesta provine de la porci dar se răspândește în primul rând de la o persoană la alta. Gripa porcină a făcut valuri în 2009, atunci când a fost descoperită pentru prima dată la om și a devenit o pandemie. Pandemiile sunt boli contagioase care afectează oamenii din întreaga lume sau pe mai multe continente în același timp.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia de gripă porcină în august 2010. De atunci, virusul H1N1 a fost cunoscut ca un virus normal al gripei umane. Aceasta continuă să se răspândească în timpul sezonului de gripă ca și alte tulpini ale acestei afecțiuni. Sindromul de gripă dezvoltat în fiecare an de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor include de obicei și o vaccinare împotriva unui tip de virus H1N1.

Ca și alte tulpini ale gripei, H1N1 este extrem de contagioasă, permițându-i să se răspândească rapid de la o persoană la alta. Un strănut simplu poate provoca răspândirea a mii de germeni prin aer. Virusul se poate lăsa pe mese și zone de suprafață, cum ar fi butoanele ușilor, care așteaptă să fie ridicate. Cel mai bun mod de a trata gripa porcină este prevenirea acesteia. Sanitizarea manuală este importantă pentru stoparea răspândirii virusului. Menținerea distanței față de persoanele infectate va ajuta la oprirea transmiterii de la o persoană la alta. 

Ce este gripa porcină?

Gripa porcină este o boală respiratorie cauzată de virusurile gripale care infectează tractul respirator al porcilor, având ca rezultat secreții nazale, tuse seacă, scăderea apetitului și comportament apatic.

Gripa porcină produce în general aceleași simptome la porci ca și gripa umană la oameni. Gripa porcină poate dura aproximativ una până la două săptămâni la porcii care supraviețuiesc. Virusul gripei porcine a fost izolat pentru prima data de la porci în 1930, în SUA și a fost recunoscut de către producătorii de carne de porc și medicii veterinari drept un factor de risc care poate provoca infecții la porci la nivel mondial.

Într-o serie de situații, oamenii au dezvoltat infecția gripei porcine atunci când erau strâns asociați cu porcii (de exemplu agricultorii sau procesatori cărnii de porc) și, de asemenea, populațiile de porcine au fost ocazional infectate cu infecția cu gripa umană. În majoritatea cazurilor, infecțiile încrucișate (virusul porcului la om, virusul gripei umane la porci) au rămas în zonele locale și nu au provocat infecții naționale sau mondiale la porci sau la oameni.

Din nefericire, această situație transversală a speciilor cu virusuri gripale a avut potențialul de a se schimba. Anchetatorii au descoperit în 2009 așa-numita tulpină de gripă porcină, prima oară în Mexic. Aceasta a fost denumită gripa H1N1, deoarece s-a constatat faptul că oamenii care se infectează prezintă două antigene de suprafață principale, H1 și N1. Cele opt fire ARN din noua gripă H1N1 au o catenă derivată din tulpini de gripă umană, două de la tulpini de păsări aviare și cinci de la tulpini de porcine.

Factori de risc pentru gripa porcină

Atunci când a apărut pentru prima dată, gripa porcină a fost cea mai frecventă la copiii cu vârsta de peste 5 ani și la adulții tineri. Acest lucru a fost neobișnuit deoarece majoritatea infecțiilor cu virus gripal au un risc mai mare de complicații la adulții mai în vârstă sau la cei foarte tineri. Astăzi, factorii de risc aferenți gripei porcine sunt aceiași ca și pentru orice altă tulpină a gripei. Sunteți cel mai mult în pericol dacă petreceți timp într-o zonă cu un număr mare de persoane infectate cu gripa porcină.

Unii oameni au un risc mai mare de a deveni grav bolnavi dacă sunt infectați cu gripa porcină. Aceste grupuri includ:

 • Adulți peste 65 de ani
 • Copii sub 5 ani
 • Adulții tineri și copiii sub 19 ani care primesc tratament pe termen lung cu aspirină
 • Persoanele cu sisteme imune compromise (datorită unor boli precum SIDA)
 • Femeile însărcinate
 • Persoanele cu boli cronice cum ar fi astmul, bolile cardiace, diabetul zaharat sau boala neuromusculară 

Cauzele gripei porcine

Gripa porcină este cauzată de o tulpină de virus gripal care, de obicei, infectează doar porcii. Spre deosebire de tifos, care poate fi transmis de păduchi sau căpușe, transmiterea acesteia apare de obicei de la persoană la persoană. Nu puteți lua gripa porcină de la consumul de produse de porc bine gătite. Gripa porcină este foarte contagioasă. Boala se răspândește prin particule de salivă și mucus. Oamenii îl pot răspândi prin:

 • Strănut
 • Tuse
 • Atingerea unei suprafețe acoperite cu germeni 

Simptomele gripei porcine

Simptomele gripei porcine sunt foarte asemănătoare cu cele ale gripei obișnuite. Acestea includ:

 • Frisoane
 • Febră
 • Tuse
 • Durere în gât
 • Nas înfundat
 • Dureri musculare
 • Oboseală excesivă
 • Diaree
 • Greață și vărsături 

Diagnosticarea gripei porcine

Medicul dumneavoastră poate stabili un diagnostic prin prelevarea de lichide din corpul dumneavoastră. Pentru a lua o mostră, medicul sau o asistentă medicală vă pot tampona nasul sau gâtul. Tamponul va fi analizat folosind diferite tehnici genetice și de laborator pentru a identifica tipul specific de virus.

Tratamentul gripei porcine

Majoritatea cazurilor de gripă porcină nu necesită tratament medicamentos. Nu aveți nevoie să consultați un medic decât dacă sunteți în pericol pentru dezvoltarea complicațiilor medicale din cauza gripei. Trebuie să vă concentrați asupra ameliorării simptomelor și prevenirii răspândirii H1N1 la alte persoane.

Două medicamente antivirale sunt recomandate pentru tratarea gripei porcine: medicamentele pe cale orală Tamiflu și Relenza. Deoarece virusurile gripale pot dezvolta rezistență la aceste medicamente, acestea sunt adesea rezervate persoanelor care prezintă un risc ridicat de complicații datorate gripei. Persoanele care altfel sunt în general sănătoase și se îmbolnăvesc de gripa porcină vor putea să lupte singure împotriva infecției.

Metodele de gestionare a simptomelor gripei porcine sunt similare cu cele recomandate în cazul gripei obișnuite:

 • Multă odihnă: Acest lucru vă va ajuta sistemul imunitar să se concentreze asupra combaterii infecției.
 • Beți multă apă și alte lichide pentru a preveni deshidratarea. Supa și sucurile naturale vor ajuta la umplerea corpului de nutrienți pierduți.
 • Luați medicamente pentru ameliorarea durerii de cap si a durerii în gât

O imagine în perspectivă pentru gripa porcină

Cazurile severe de gripă porcină pot fi fatale. Cele mai multe cazuri fatale apar la cei cu afecțiuni medicale cronice subiacente, cum ar fi SIDA. Majoritatea persoanelor cu gripa porcină se recuperează și pot trăi o viață normală. 

Prevenirea gripei porcine

Cel mai bun mod de a preveni gripa porcină este obținerea unei vaccinări anuale împotriva gripei. Alte modalități ușoare de a preveni gripa porcină includ:

 • Spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau detergent
 • Evitarea atingerii nasului, gurii sau a ochilor (virusul poate supraviețui pe suprafețe precum telefoanele și tabletele)
 • Stați acasă dacă sunteți bolnavi
 • Evitați reuniunile cu numeroase persoane atunci când gripa porcină este în plin sezon de evoluție

Este important să urmați orice recomandări privind sănătatea publică în ceea ce privește închiderea școlilor sau evitarea mulțimii în timpul sezonului de gripă. Aceste recomandări pot proveni de la Institutele Naționale de Sănătate sau alte instituții guvernamentale de sănătate publică.

Cum se transmite gripa porcină? Este gripa porcină contagioasă?

Gripa porcină este transmisă de la persoană la persoană prin inhalare sau ingestie de picături care conțin virusuri de la persoane care strănută sau prezintă episoade excesive de tuse. Aceasta nu este transmisă prin consumul de produse de porc fierte.

Cel mai nou virus al gripei porcine care a provocat gripa porcină este gripa A H3N2v (denumită în mod obișnuit H3N2v) care a început să dezvolte un focar în 2011. V în denumire înseamnă că virusul este o variantă care infectează în mod normal numai porcii, dar a început să infecteze și oameni. Au apărut mici focare de gripă H1N1 de la pandemie în ultimii ani.

Gripa porcină (virusul gripal H1N1 și H3N2): Aspecte diverse

 • Gripa porcină este o boală respiratorie provocată de virusurile gripale care infectează tractul respirator al porcilor și duc la o tuse lacrimogenă, la scăderea poftei de mâncare, la secreții nazale și la un comportament apatic
 • Virusul poate fi transmis la om: Virusii gripei porcine pot suferi mutații astfel încât să fie ușor transmiși la om.
 • Focarul de gripă porcină (pandemie) din aprilie 2009 s-a datorat infecției cu virusul H1N1 și a fost observat pentru prima dată în Mexic.
 • Simptomele gripei porcine la om sunt similare celor mai multe infecții gripale: febră (100 F sau mai mare), tuse, secreții nazale, oboseală și cefalee.
 • Perioada de incubație pentru boală este de aproximativ una până la patru zile.
 • Gripa porcină este contagioasă cu o zi înainte de apariția simptomelor și la aproximativ cinci până la șapte zile după apariția simptomelor. Unii pacienți pot fi contagioși pentru o perioadă mai lungă de timp.
 • Boala durează aproximativ trei până la șapte zile, cu infecții mai grave, care durează aproximativ nouă până la zece zile.
 • Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a preveni sau de a reduce șansele de a fi infectați cu viruși de gripă porcină.
 • Specialiștii în domeniul asistenței medicale primare, medicii pediatri și medicii de urgență tratează, de obicei, boala dar alți specialiști pot fi consultați dacă gripa este severă și / sau complicată.
 • Trei agenți antivirali, Zanamivir (Relenza), Oseltamivir (Tamiflu) și Peramivir (Rapivab) au fost raportate pentru a ajuta la prevenirea sau reducerea efectelor gripei porcine, dacă sunt luate în 48 de ore de la apariția simptomelor. Unii cercetători nu sunt de acord și sugerează că agenții antivirali de acest gen nu au niciun efect.
 • Sunt disponibile și remedii la domiciliu, dar pacienții trebuie să se consulte cu medicul lor înainte de utilizarea acestora. Medicamentele fără prescripție medicală pot ajuta la reducerea simptomelor.
 • Cea mai gravă complicație a gripei porcine este pneumonia.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *