Oscilațiile de temperatură afectează grav organismul. Află cum

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Temperaturile pot fluctua de la o zi la alta, chiar de la o oră la alta. Toate aceste schimbări ne pot pune sănătatea în pericol.

Schimbările climaterice din ultima vreme au dat peste cap anotimpurile, generând o instabilitate nu doar în natură ci și în corpurile noastre. Ne simțim apatici, obosiți, ne doare capul și oasele. Pe termen lung, asemenea afecțiuni se pot agrava și pot genera boli.

Cine sunt principalele victime ale oscilațiilor de temperatură?

De cele mai multe ori, vulnerabili la schimbările de temperatură, la cele de presiune atmosferică, ba chiar la prezența precipitațiilor sunt patru categorii de persoane:

 • Persoanele care suferă de probleme respiratorii;
 • Persoanele care suferă de probleme cardiace;
 • Persoanele cu imunitate scăzută;
 • Persoanele alergice.

Care sunt semnalele că suntem afectați de oscilațiile de temperatură?

Tradiționala expresie “una caldă, una rece”, se poate traduce și pe plan medical. Un organism perfect trece cu ușurință peste tot ce implică modificările bruște de umiditate, precipitații sau presiune atmosferică. Însă precum puțini dintre noi suntem “sănătoși-tun”, organismul nostru ne trimite varii semnale care, îi fac pe cei din jurul nostru să ne numească “meteosensibili”, iar noi, la rându-ne, să-i invidiem pe ceilalalți pentru condiția lor de “meteoadaptabili”. Pe lista principalelor semnale pe care le resimțim la nivelul organismului, atunci când au loc schimbări bruște ale vremii, sunt:

 • Oboseală;
 • Urechi înfundate;
 • Vâjâituri în urechi;
 • Greață;
 • Dureri în oase;
 • Senzația de presiune asupra capului sau pleoapelor.

În ce mod ne afectează organismul oscilațiile de temperatură?

Modificările vremii ne pot afecta fizic sau psihic.

În primul caz, acestea agravează cu precădere simptomele resimțite de cardiaci, astmatici, persoanele alergice sau cu imunitate scăzută.

La astmatici, ele pot favoriza apariția unor viroze respiratorii sau chiar pneumonii, mai ales în rândul copiilor și bătrânilor. Medicii imunologi recomandă ca cei care se confruntă cu diverse forme de astm să evite ieșirile atunci când aerul de afară e umed și rece, precum și pe timp de ceață.

În cazul cardiacilor, tensiunea acestora va oscila la fel ca vremea de afară. Pulsul mărit va avea drept consecințe inevitabile tahicardia – frecvența bătăilor inimii ce depășește media normală în stare de repaus.  Cea mai gravă tulburare de ritm cardiac poartă numele de fibrilație ventriculară” și poate pune viața în pericol.

Cei cu imunitate scăzută sunt puși în pericol deoarece trecerea bruscă de la o temperatură la alta slăbește și mai mult rezistența organismului față de acțiunea agenților patogeni sau a produșilor toxici. Ei pot cădea cu ușurință pradă gripelor și virozelor.

Cei alergici, din cauza oscilațiilor bruște ale temperaturii, se trezesc cu un organism slăbit, lipsit de suficientă forță pentru a lupta contra alergenilor, crescându-le astfel sensibilitatea în fața atacurilor bacteriilor sau a altor agenți patogeni.

În cel de-al doilea caz, când schimbările de temperatură afectează psihicul, pe lângă amețeli, somnolență și migrene, oamenii se pot îmbolnăvi de… depresie. Astfel, starea lor de spirit va oscila între bucurie și tristețe, iar indispoziția va pune stăpânire pe ei.

Ce e de făcut în astfel de situații?

În primul rând, se recomandă odihna.

Se pot dovedi de real folos și:

 • O dietă lacto-vegetariană;

 • Ceaiurile din păducel, zmeur, măceș, talpa-gâştii, ciuboţica-cucului, coada-calului şi cătină;
 • Dușurile calde-reci;
 • Acupunctura;
 • Reflexoterapia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *