MEDICAMENTE

Iarna este anotimpul lor. Al răcelilor comune, al gripelor și al virozelor. Sunt inevitabile în acest sezon și, în cele mai multe cazuri, ele nu pun în pericol viața omului.

medicamente-pentru-raceala,-gripa-si-virozaRăcelile comune sunt cauzate de un virus viu. Sunt peste 200 de virusuri care pot fi acuzate de apariția răcelilor, însă unul singur este, adesea, cel care face ”ravagii” în aproximativ 40% din episoadele de răceală și anume rinovirusul. Coronavirusul este responsabil pentru aproximativ 20% din cazuri, în timp ce virusul respirator sincitial (RSV) și virusul paragripal cauzează 10% din răceli.

Se spune că un adult poate răci de 4-5 ori pe an, iar un copil poate avea chiar și opt astfel de episoade. Deoarece nu există niciun leac pentru răcelile comune, tratamentul are două obiective: să amelioreze starea generală și să lupte împotriva virusului responsabil.

Odihna, medicii, este cheia unui tratament eficient pentru răcelile comune.

Cum ia naștere o banală răceală?

În primul rând, virusul răceli și al gripei se poate transmite ușor, de la o persoana la alta. Acest lucru se întâmplă, de obicei, dacă atingeți o suprafață care are germeni pe ea - o tastatură de calculator, clanță, sau lingura, de exemplu - și apoi atingeți nasul sau gura. De asemenea, se mai poate lua și dacă o persoana deja infectată strănută în preajma ta, fără a te proteja.

Răceala sau gripa apare atunci când un virus invadeaza mucoasa nasului sau a gâtului. Sistemul imunitar - de apărare a organismului împotriva microbilor - trimite celule albe din sânge să atace acest invadator.

Ce tratament se recomandă în cazul răcelilor, gripelor și virozelor?

Tratamentul infecțiilor virale comune ale tractului respirator superior constă, în principal, în medicație ce are rolul de a ameliora simptomele de răceala și gripă.

Nu există niciun tratament specific pentru virusul care cauzează răceala, dar există câteva medicamente care pot ameliora simptomele răcelilor, gripelor și virozelor. Spre exemplu, pentru dureri și dureri însoțite de febră se recomandă medicamente care conțin paracetamol.
Decongestionante nazale

Decongestionantele nazale ajută la desfundarea un nas congestionat. Ele acționează prin îngustarea vaselor de sânge din mucoasa nasului, micșorând astfel țesutul inflamat. Aerul poate trece apoi mai ușor. Aceste medicamente pot ajuta, de asemenea, și la uscarea secrețiilor și la reducerea lor. Decongestionantele nazale sunt disponibile sub forma de tablete, spray-uri nazale, și picături lichide. În general, acestea nu sunt recomandate pentru copiii care sunt mai mici de 3 ani. Pentru sugari și copiii mici este o prioritate menținerea căilor aeriene desfundate prin aspirarea secrețiilor nazale (cu pompița sau aspiratorul nazal) și fluidificarea secrețiilor vâscoase cu ser fiziologic administrat ca spray intranazal.

Ingredientele active utilizate în decongestionantele nazale includ: oximetazolina nazală, fenilefrină nazală și fenilefrină orală.
Antitusive

Tusea, de fapt, protejează organismul prin expulzarea mucusului nedorit, și a microbilor. Cu toate acestea, nevoia de a tuși este un reflex și, uneori, poate fi declanșat în mod inutil. Antitusivele pot ajuta în cazul în care o tuse interferează cu activitățile din viața de zi cu zi sau cu somnul. Acesta este motivul pentru unii medici recomandă să iei antitusive, mai ales, la culcare. Aceste medicamente acționează prin blocarea impulsului nervos care provoacă reflexul de tuse. Ele pot ajuta la alinarea pe termen scurt a tusei. Cel mai frecvent antitusiv este dextrometorfanul, un ingredient activ prezent în mai multe medicamente antitusive.
Expectorante

Expectoranții ajută la subțierea și slăbirea mucusului, astfel încât să poată fi eliminat mai ușor prin tuse. Acest lucru poate ajuta organismul să scape de mucusul excesiv mai repede. Ingredientul activ din expectorante este guaifenesinul.
Antihistamine

Antihistaminicele blochează eliberarea de histamină, care este o substanță naturală pe care corpurile noastre o eliberează atunci când suntem expuși la alergeni. Antihistaminicele pot provoca apariția unor simptome legate de eliberarea de histamină din organism. Acestea pot include:

strănut
senzația de mâncărime în urechi și ochii
ochi umezi
tuse
secreție nazală

Ingredientele active din antihistaminice includ: bromfeniramin, clorfeniramină, clemastină, difenhidramina și doxylamine. Antihistaminicele sunt adesea găsite doar în medicamente indicate pe timp de noapte sau după-amiază, deoarece acestea pot provoca somnolență. Unii medici nu recomandă medicamentele care conțin aceste ingrediente în tratarea răcelilor, gripelor și virozelor. Efectul de uscare dat de antihistaminice poate poate îngreuna procesul de eliminare a virusului din organism.
Antialgice (medicamente pentru dureri)

Acestea ajută la reducerea diferitelor tipuri de durere aduse de răcelile comune, cum ar fi: dureri musculare, dureri de cap, durere de gât sau dureri de urechi. Ingredientele active din antialgice includ paracetamol și ibuprofen. Dacă un medicament antialgic nu are efectul scontat, nu trebuie asociat cu un altul, ci mai degrabă schimbat (ex. acetaminofen-ibuprofen-naproxen). Asocierile sunt în mod deosebit riscante atunci când unul sau mai multe dintre medicamente sunt ele înșile asocieri de substanțe. Astfel s-ar putea ajunge la doza toxică pentru una dintre acestea. Atenție la interacțiunile cu alte medicamente; spre exemplu aspirina interferează antidiabeticele orale, iar codeina și oxicodonul antidepresivele. Mai multe antialgice induc amețeală și pot compromite abilitatea de a conduce autovehicule. Răspunsul la antialgie poate fi diferit de la un caz la altul și ca atare este bine ca prescripția să nu fie „împrumutată” altui bolnav. Drageurile nu pot fi fi „sparte” și este recomandabil ca nici tabletele fără marcaj să nu fie divizate.

Atenție la utilizarea medicamentelor în cazul copiilor

Medicii recomandă mare atenție la utilizarea medicamentelor pentru răceală, gripă și viroze, în cazul copiilor. Dacă nu este consultat medicul, există riscul unei supradoze. În plus, în cazul copiilor mai mici de 12 ani, acestea se recomandă în funcție de kilogramele pe care le are fiecare micuț. Supradozele accidentale pot fi uneori fatale. Atunci când există îndoieli cu privire la siguranța unui medicament pentru răceală, pentru copilul tău, discutați întotdeauna cu medicul copilului dumneavoastră sau cu farmacistul. De asemenea, unii medici sunt de părere că micuților mai mici de 7 ani nu ar trebui să li se dea spray-uri nazale decongestionante. Picăturile nazale saline sunt o alternativă sigură pentru copii, care poate ajuta la congestie fără probleme.

De asemenea, aspirina este contraindicată la copii. Aspirina a fost asociată cu o boală rară, numită sindromul Reye la copii. În schimb, în locul ei, poate fi administrat ibuprofenul. Este un medicament care reducerea durerea în condiții de siguranță pentru cu vârste mai mari de șase luni.

Măsuri de precauție în cazul utilizării medicamentelor pentru răceală, gripă și viroze.

Întotdeauna, ar fi indicat să ceri părerea unui medic, atunci când vrei să iei orice medicament. Niciodată nu lua un medicament la indicațiile vecinului, al prietenului sau al unei cunoștințe. Dacă nu poți lua legătura cu un medic, atunci poți cere sfatul unui farmacist. Acest lucru te poate ajuta să utilizezi medicamentul în condiții de siguranță, fără a risca o supradoză sau o interferență nedorită cu alte medicamente pe care le iei deja în mod normal(asta în cazul în care suferi de o boală congenitală). Astfel, există anumite medicamente pentru răcelile comune care merită o atenție specială:

Decongestionantele nazale

Dacă ai tensiune arterială mare, discută cu medicul tău înainte de a utiliza decongestionante nazale. Aceste medicamente pot crește nivelul tensiunii arteriale. De asemenea, nu este indicat să utilizezi spray-uri nazale decongestionante sau picături pentru mai mult de cinci zile. Aceste medicamente devin mai puțin eficiente, după această perioadă. Folosindu-le mai pot provoca inflamații cronice ale membranelor mucoase ca un efect de ricoșeu.
Antialgicele

Acetaminofenul poate duce la leziuni hepatice, dacă iei prea mult și prea des, pe o perioadă îndelungată. Acetaminofenul este un medicament de sine stătătoare (cum ar fi în Tylenol), dar este, de asemenea, un ingredient în multe medicamente pentru răcelile comune. Este important să citești ingredientele medicamentelor pentru răcelile comune înainte de a le lua.

Măsuri pe care trebuie să le iei când ești răcit?

Pe lângă medicamentele pe care le poți lua pentru a elimina simptomele răcelilor, gripei sau a virozelor, există și unele măsuri pe care trebuie să le iei atunci când ești bolnav.

Trebuie să menții organismul hidratat. Apa, sucurile proaspete de fructe și supele mențin organismul hidratat și ajută la decongestionarea căilor respiratorii. Supa făcută în casă este perfectă atunci când eşti răcit, mai ales dacă o găteşti cu pui. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, desfundă nasul şi hidratează. În plus, unele cercetări susţin că puiul are proprietăţi anti-virale, în principal dacă nu îndepărtezi pielea la gătit. În anul 2000, oamenii de ştiinţă de la Centrul medical al Universităţii din Nebraska au descoperit că unele substanţe din supă au un efect anti-inflamator, care ameliorează temporar simptomelor neplăcute. De asemenea, o băutură caldă face minuni, potrivit lui Ron Eccles, profesor în cadrul Universităţii Cardiff. Un studiu recent a arătat că efectele unui ceai asupra unei persoane cu simptome comune de răceală şi gripă sunt surprinzătoare.

Odihna este esențială. Cel mai important într-o răceală, gripă sau viroză este odihna. Toți medicii recomandă repaus la pat. Organismul trebuie să-și adune toate forțele pentru a elimina virusul, de aceea, e indicat să stai cât de mult poți la pat, să dormi și să te relaxezi.

Alimentele sănătoase. Într-o astfel de situație, e important să mănânci alimente ușoare, sănătoase care sunt pline de vitamine și minerale. În această categorie intră fructele, legumele și lactatele, în cazul în care nu ai probleme cu gâtul.
Sursă foto: Skymet Weather

Nurofen răceală și gripă

Nurofen răceală și gripă este un medicament care conține două ingrediente active foarte puternice, și anume ibuprofen și un decongestionat numit clorhidrat de pseudoefedrină. Ibuprofenul blochează acțiunea unei enzime din organism, denumită ciclooxigenază sau COX.  Ciclooxigenaza este implicată în producerea unor substanțe cunoscute în termenii medicali ca prostaglandine atunci când […] mai mult »

Humex răceală și gripă

Humex răceală și gripă este un medicament sub formă de comprimate și capsule, care se administrează dimineața, la prânz, la cină și înainte de culcare. Printre ingredientele active care stau la baza acestui medicament se numără pseudoefedrina, care este un vasoconstrictor decongestionant nazal, apoi acetaminofen, acesta fiind un analgezic, clorfenamină, […] mai mult »

Sarea, un remediu pentru răceală

Sarea este un mineral cu proprietăţi deosebite, iar ţara nostră deţine un număr impresionant de zăcăminte. Sarea este folosită în foarte multe domenii, fiind element de bază pentru fabricarea multor substanţe chimice. Aceasta conţine clorură de sodiu-NACL şi încă optzeci de minerale şi oligominerale. Pe lângă proprietăţile chimice, datorită poziţionării […] mai mult »

Medicamentele din farfurie pentru afecțiunile respiratorii

În tratarea afecțiunilor respiratorii, de mare folos se dovedesc a fi și acele ”tratamente băbești”, dar care ajută organismul să se refacă mai repede. Despre acestea îți vom vorbi și noi, pe scurt, în continuare. Remedii pentru durerea în gât Remediul clasic în acest caz este gargara de apă cu […] mai mult »