Atunci când vine vorba de a scăpa de nasul înfundat sau durerile de gât, unul dintre cele mai cunoscute remedii se referă la inhalații. Acestea se dovedesc de mare ajutor mai ales dacă sunt făcute seara, înainte de a merge la culcare, pentru a putea respira mai bine în timpul nopții și pentru a atenua disconfortul cauzat de răceli, dureri de gât și nas înfundat, fiind foarte ușor de pregătit. Tot ce ai nevoie este un vas cu apă clocotită și câteva ingrediente care le ai la îndemână.
O dată sau de două ori pe zi
Pentru a pregăti inhalații, începeți prin a fierbe o oală de apă. Când apa fierbe, se ia cratiţa de pe foc și se adaugă, dacă doriți, și ceva uleiuri esențiale, sau alte plante, pe care le aveţi la dispoziție. Apoi se acoperă capul cu un prosop şi se inhalează vaporii prin nas și gura pentru cel puțin 5 minute. Repetați procedura o dată sau de două ori pe zi, atunci când este necesar până simptomele răcelii şi durerile de gât vor dispărea. De reținut că inhalaţiile cu cimbru, cu muşeţel şi cu mentă vin de hac răcelilor, în timp ce pentru bronşite sunt recomandate cele cu ulei de brad.
Reține doar că inhalațiile nu sunt indicate persoanelor care suferă de astm, femeilor gravide şi copiilor foarte mici.
Inhalaţiile cu bicarbonat
Inhalaţiile cu bicarbonat de sodiu sunt unele dintre cele mai cunoscute. Pentru a le pregăti, turnați o lingură de bicarbonat de sodiu într-o oală de apă clocotită, amestecați bine și inhalați vaporii profund. Remediul este foarte util pentru răceli și nas înfundat.
Mușețelul ajută la eliberarea căilor respiratorii
Muşeţelul poate fi folosit cu succes și în acest caz deoarece are proprietăţi calmante și ajută la eliberarea căilor respiratorii. Pentru a pregăti inhalația cu muşeţel adăugaţi un pumn din florile sale uscate într-un vas cu apă clocotită. De asemenea, mușețelul poate trata și otitele agravate de prezența mucusului nazal.
Eucaliptul vă scapă de durerile de gât
Eucaliptul este indicat pentru durerile de gât. Pentru inhalații puteți folosi ulei de eucalipt, doar 4 – 5 picături pe care le turnaţi într-un litru de apă clocotită. Băile cu abur de eucalipt sunt recomandate în special seara, pentru a respira mai bine in timpul somnului.
Sarea grunjoasă
Dacă nu aveți prin casă niciunul dintre cele recomandate mai sus, atunci apelați la sarea grunjoasă, ce se găsește în orice gospodărie. Fierbeți un litru de apă și apoi turnați o lingură de sare în oală. Respiraţi pentru câteva minute vaporii acoperindu-vă capul cu un prosop pentru a evita dispersarea rapidă a aburilor.
Reguli după o inhalaţie
Pentru ca efectul inhalațiilor să fie cât mai eficient, există câteva reguli pe care trebuie să le urmezi cu stricteţe. Astfel, după fiecare inhalaţie, ţine un prosop moale peste faţă, timp de 20-30 de minute, în timp ce tu stai întins pe pat şi te relaxezi. De asemenea, se recomandă să faci câte o inhalaţie în fiecare seară, timp de o săptămână. În cazul bronşitei, sunt indicate chiar două reprize pe zi.

Redactor în cadrul redacției Creative Art Copywriting
De-a lungul timpului am încercat să mă perfecționez urmând diferite cursuri din mai multe domenii. Încă mai frecventez astfel de cursuri deoarece în viață nimeni nu se naște învățat. Îmi place să mă implic în proiecte prin care să intru în contact cu oamenii și prin intermediul cărora mă pot dezvolta profesional și personal.