RĂCEALA

Răceala este o simplă infecție a căilor respiratorii superioare. De obicei, ea nu este periculoasă și trece în aproximativ o săptămână. Deși bunicii și părinții spun mereu să te îmbraci gros pentru că altfel poți răci, specialiștii susțin că de fapt răceala nu este cauzată de frig, ci de peste 200 de agenți patogeni sau virusuri.

racealaDe multe ori, este nevoie de un singur virus pentru a răci, dar există și cazuri când răceala poate fi provocată de o infecție cu mai mulți viruși. Totuși, există studii care au demonstrat faptul că frigul poate slăbi sistemul imunitar, în acest fel favorizând contactarea virusurilor.

Care sunt simptomele răcelii?

De obicei, răceala debutează cu dureri în gât și dureri de cap, febră, înfundarea nasului, strănut și respirație dificilă și stare generală proastă. Aceste simptome apar în general cam la 2-3 zile de la contactarea virusului și dispar de la sine cam într-o săptămână. Există și cazuri în care răceala poate dura și 2 săptămâni, dar dacă simptomele nu trec nici după această perioadă, atunci ar fi bine să iei în considerare faptul că s-ar putea să ai gripă, iar vizita la medic este obligatorie.

Un lucru important de menționat este faptul că răceala se poate transmite prin secrețiile respiratorii care pot ajunge în aer pentru scurt timp sau prin contactul secrețiilor respiratorii cu pielea sau alte obiecte din imediata apropiere. Riscul contaminării este cel mai ridicat chiar la apariția primelor simptome, atunci când nivelul virusului în secreții este cel mai ridicat.

Care este diferența dintre răceală și gripă?

După cum spuneam, de multe ori putem confunda răceala cu o gripă și invers. Există însă câteva elemente care diferențiază cele două afecțiuni și pe care ar fi bine să le știm. Putem deosebi răceala de gripă chiar de la primele simptome. Spre exemplu, răceala debutează cu o stare de oboseala și cu dureri de cap și de gât, toate acestea urmate de creșterea consistenței mucozităților nazale. Gripa în schimb debutează brusc, cu febră chiar și de 40 de grade, stări de oboseală, tuse, frisoane și dureri în gât. Febra poate dura chiar și 5 zile, iar tusea persistă de cele mai multe ori chiar și după 2 luni de la primele simptome. Gripa îți încearcă organismul mult mai rău. Durerile musculare sunt acute, frisoanele sunt însoțite de cele mai multe ori de dureri abdominale și stări de greață.

O altă diferență între cele două afecțiuni se referă la perioada anului în care apar. Dacă răceala poate fi contactată pe toată perioada anului (un adult răcește în medie de 4-5 ori pe an, în timp ce un copil răcește de aproximativ 8 ori pe an), gripa își face apariția în special în perioada rece, în intervalul noiembrie – februarie. Motivul principal este că atunci sistemul imunitar este cel mai sensibil și virusurile îl pot ataca mai ușor.

O ultimă diferență importantă între răceală și gripă se referă la durata de manifestare. După cum am mai spus, răceala nu se manifestă la fel de agresiv ca și gripa și are o durată mult mai scurtă de manifestare, simptomele trecând de la sine în aproximativ o săptămână. Dacă simptomele nu se ameliorează după câteva zile, sfatul nostru este să mergi la un medic pentru mai multe investigații.

Când trebuie să apelezi urgent la un medic?

O răceala durează în medie o săptămână. Însă, dacă te confrunți cu febră mai mare de 39 de grade, însoțită de dureri și oboseală, transpirații nocturne, frisoane, iar toate aceste simptome se înrăutățesc pe zi ce trece, atunci cu siguranță suferi de vreo gripă sau pneumonie și ar trebui să te adresezi unui medic imediat.

În cazul copiilor, lucrurile stau un pic diferit. Astfel, dacă observi că micuțul tău are febră mare și frisoane mai mult de 3 zile, dureri abdominale, vărsături, stare de somnolență inexplicabilă, dificultăți de respirație, stări de apatie sau dureri de urechi, atunci dă o fugă cu el până la cel mai apropiat spital deoarece ar putea suferi de anumite complicații, cum ar fi otita.

Antibioticele tratează răceala?

Antibioticele au început să fie folosite pe scară largă, pentru majoritatea tipurilor de afecțiuni. De aceea, există persoane care încep să ia antibiotice de la primele simptome ale răcelii. Specialiștii ne recomandă și chiar ne interzic să folosim antibioticele în tratarea răcelii.

Ideea este că antibioticele luptă împotriva bacteriilor, nicidecum a virusurilor. Prin urmare, antibioticele nu îți vor ameliora simptomele răcelii. Mai mult decât atât, îți poți slăbi și mai tare sistemul imunitar cu o doză mare de antibiotice și îți poți dezvolta rezistența la antibiotice a unor bacterii care se află în organism. Organizația Mondială a Sănătății consideră unul dintre cele mai mari pericole asupra sănătății administrarea de antibiotice atunci când nu este necesar.

În concluzie, antibioticele nu te vor ajuta în lupta împotriva răcelii, așa că încearcă să le eviți pe cât poți. În schimb, poți apela la câteva trucuri și la remedii naturiste care te vor pune pe picioare mult mai repede.

Autoîngrijirea în cazul unei răceli

De obicei, atunci când suntem răciți, auzim de la cei din jur două sfaturi: „Bea apă!” și ”Odihnește-te!”. Adevărul este că aceste două sfaturi te pot ajuta să te recuperezi mult mai ușor. În continuare vom vedea câteva sfaturi utile de autoîngrijire în cazul unei răceli, care te vor ajuta te simți mult mai bine.

Consumă cât mai multe lichide. Hidratarea este importantă în cazul unei răceli, mai ales dacă ai febră și nu ai pofta de mâncare. Un consum optim de lichide te va ajuta la eliminarea mai eficientă a agenților patogeni din căile respiratorii și la eliminarea toxinelor sau a altor substanțe nocive din corp.

Odihnește-te. Odihna este un alt factor care ajută la recuperarea mai rapidă în cazul unei răceli. Evită să mergi la lucru atunci când ești răcit pentru că nu vei putea fi la fel de productiv și riști să transmiți virusul și persoanelor de lângă tine. Orele în plus de somn ajută organismul să se refacă mai repede și să lupte eficient împotriva virusului.

Scapă de vicii. Răceala afectează și plămânii, prin urmare, dacă ești un fumător înrăit, ar fi bine să renunți la acest viciu cel puțin temporar, pentru a nu-ți irita suplimentar plămânii. Fumatul pasiv te poate afecta la fel de mult ca și fumatul activ.

Nu abuza de decongestionantele nazale. Decongestionantele nazale pot fi eficiente în cazul unei răceli deoarece îți eliberează căile respiratorii. Însă, se știe de foarte mult timp faptul că aceste decongestionante nazale pot provoca dependență. Astfel, nu se recomandă a fi folosite mai mult de 3 zile consecutiv.

Reglează temperatura și umiditatea camerei. Dacă suferi de frisoane, ești tentat să setezi o temperatură mare a camerei. Însă, se recomandă să se mențină o temperatură optimă în cameră, nicidecum o temperatură prea mare, care ar duce la supraîncălzirea camerei. De asemenea, se recomandă folosirea unui umidificator pentru a-ți calma tusea.

Remedii naturale recomandate în cazul unei răceli

Ca în cazul oricărei afecțiuni, există câteva remedii naturale care pot fi aplicate pentru a ameliora simptomele răcelii. În cele ce urmează vom vedea care sunt aceste remedii și cum funcționează ele.

Vitamina C. Probabil cel mai cunoscut remediu împotriva răcelii este vitamina C. Aceasta crește imunitatea și diminuează simptomele neplăcute ale răcelii. Mai mult decât atât, vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, protejându-ți organismul de tot felul de substanțe toxice și radicalii liberi. Totuși, consumată în exces, vitamina C poate provoca greață, diaree și uneori, pietre la rinichi.

Echinaceaa. Echinaceea a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru întărirea sistemului imunitar și pentru efectele benefice pe care le are în cazul răcelilor și al gripelor. Studiile arată faptul că echinaceea stimulează organismul să producă mai multe globule albe și o cantitate mare de interferoni (substanță puternică anti-infecțioasă).

Usturoiul. Prin definiție, usturoi înseamnă imunitate și sănătate. Usturoiul conține multe uleiuri volatile, vitamine (B și C) și substanțe cu proprietăți antibiotice și bacterioscopice, fapt care îl recomandă în tratarea răcelilor. Mai mult decât atât, se spune că persoanele care mănâncă usturoi constant se îmbolnăvesc mult mai rar, deoarece usturoiul luptă împotriva tuturor microbilor.

Ghimbirul. Ghimbirul este folosit de mulți ani datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antibacteriene. Consumat sub formă de ceai poate fi un leac excelent împotriva răcelilor deoarece calmează inflamațiile de la nivelul gâtului și ameliorează febra. Mai mult decât atât, ghimbirul luptă cu succes și împotriva problemelor respiratorii apărute de multe ori în cazul răcelilor.

Ceaiul verde. Ceaiul verde este considerat un antibiotic natural deoarece conține polifenoli (substanțe care acționează ca niște antibiotice non-toxice). În plus, ceaiul verde conține și multe vitamine (vitamina B, A, E și C), minerale (fier, calciu, potasiu), dar și alte substanțe care ajută la întărirea sistemului imunitar și în același timp crește rezistența organismului în lupta împotriva virusurilor.

Uleiul de oregano. Studiile au demonstrat faptul că uleiul de oregano are o grămadă de proprietăți, printre care cele mai importante fiind: proprietățile antibacteriene, antimicrobial și antifungic. Uleiul de oregano este un aliat în perioadele în care răceala reapare. Dacă vrei să nu răcești de atât de multe ori, poți folosi uleiul de oregano și ca modalitate de prevenție. Însă, uleiul de oregano te va ajuta în aceeași măsură să elimini toxinele acumulate din organism, să îți întărești sistemul imunitar și să îți stimulezi organismul să lupte împotriva virusului.

Antibiotice pentru răceală

Toamna este sezonul în care ne confruntăm cel mai mult cu răceala și gripa, iar virozele care circulă printre noi ne pot da mari bătăi de cap. Înainte de a vorbi despre tratamentul în cazul unei răceli, am dori să lămurim de la început cum se manifestă o răceală și […] mai mult »

Răceala la cap

A venit toamna și odată cu ea și-au făcut apariția și răcelile la cap. Vântul puternic, diferențele de temperatură care se manifestă pe tot parcursul zilei ne pot da dureri mari de cap și ne strică buna dispoziție, țintuindu-ne la cap zile întregi. Răceala de cap este probabil cea mai […] mai mult »

Răceala la copii

Răceala la copii este destul de comună, mai ales în primii ani de viață, atunci când cel mic frecventează grădinița, un mediu aglomerat, perfect pentru transmiterea virusurilor. Peste 90% dintre răcelile la copii sunt reprezentate de infecții respiratorii care au la bază un virus, foarte puține fiind cauzate de diverse […] mai mult »

Răceala la bebeluși: Cauze, simptome și tratament

Unul dintre motivele principale pentru care bebelușii se îmbolnăvesc este reprezentat de faptul că sistemele lor imune sunt imature, făcându-le mai vulnerabile la boli. În plus, mai mult de 200 de viruși diferiți cauzează răceala obișnuită, iar copilul dumneavoastră dezvoltă o imunitate sistematică față de aceștia. Gândiți-vă la toate răcelile […] mai mult »