Antibiotice pentru răceală

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Toamna este sezonul în care ne confruntăm cel mai mult cu răceala și gripa, iar virozele care circulă printre noi ne pot da mari bătăi de cap. Înainte de a vorbi despre tratamentul în cazul unei răceli, am dori să lămurim de la început cum se manifestă o răceală și cum se manifestă o gripă pentru a ști de la bun început cu ce te confrunți și când ar fi cazul să mergi la doctor pentru o consultație.

Chiar dacă la prima vedere, răceala și gripa se manifestă cam la fel, tocmai debutul acestora este cel care le diferențiază. Dacă știi cum se manifestă răceala și cum se manifestă gripa, vei ști și cum să iei măsurile corecte de combatere și diminuare a simptomelor. Spre exemplu, răceala are un debut mai puțin agresiv și se manifestă pe o durată mai scurtă de timp, în timp ce gripa debutează brusc, cu febră de 39-40 de grade, stări de oboseală, tuse, frisoane, dureri puternice de cap și roșu în gât. În cazul răcelii, simptomele cele mai comune sunt stările de moleșeală, strănutul, durerile de cap și de gât, febra fiind inexistentă de cele mai multe ori. Cele două afecțiuni se diferențiază și prin perioada în care își fac apariția. Dacă răceala poate să apară pe toată durata anului, gripa se manifestă cu precădere între lunile noiembrie – februarie, atunci când sistemul imunitar este mai slăbit. Bineînțeles, tratamentele diferă în funcție de simptomele pacientului și de cauza care a dus la îmbolnăvire. Spre exemplu, mulți medici sunt de părere că antibioticele pentru răceală nu sunt eficiente pentru că răceala este produsă de un virus, nicidecum de o bacterie, prin urmare, administrarea antibioticelor pentru răceală nu se justifică. Pe de altă parte, sunt alți medici care susțin că în momentul în care răceala sau gripa devine mai agresivă, este nevoie de un medicament mai puternic care să determine ameliorarea simptomelor.

Antibioticele sunt ineficiente pentru o răceală simplă

Atunci când prezinți simptomele ușoare ale unei răceli, nu are rost să ceri antibiotice pentru răceală pentru că nu vei face altceva decât să îți slăbești sistemul imunitar. Antibioticele pentru răceală nu sunt eficiente pentru că ele acționează doar împotriva bacteriilor, nu și a virozelor. În unele cazuri, administrarea antibioticelor pentru răceală pot face chiar mai mult rău având în vedere efectele adverse alte acestora, cum ar fi diverse alergii. Medicii susțin încă că administrarea necontrolată a antibioticelor, chiar și în cele mai ușoare stadii ale răcelii, au dus la apariția în timp a unor tulpini bacteriene extrem de agresive și de rezistente. Cu alte cuvinte, organismul tău s-a obișnuit cu administrarea antibioticelor și atunci când vei avea cu adevărat nevoie de ele, nu vor mai funcționa și nu vor mai fi atât de eficiente în tratarea a diverse afecțiuni. Este extrem de important să înțelegi faptul că nu orice răceală poate fi tratată cu ajutorul antibioticelor, cel puțin nu înainte de a consulta un medic și de a vedea dacă nu cumva simptomele răcelii au la bază o cauză bacteriană.

Rezistența la antibiotice – o problemă din ce în ce mai comună

După cum spuneam mai devreme, ne-am obișnuit să ne autoadministrăm antibiotice la orice mic semn de răceală sau durere, iar în acest fel am ajuns să ne confruntăm cu o rezistență la antibiotice care nu face altceva decât să ne afecteze starea de sănătate. Ori de câte ori ne administrăm antibiotice fără să fie neapărată nevoie, tulpinile bacteriene devin din ce în ce mai puternice și mai agresive. În acest cazuri, ele pot declanșa infecții mult mai grave care vor răspunde foarte greu ulterior la tratament. Există și situații în care aceste infecții nu răspund deloc la tratament iar starea pacientului se înrăutățește pe zi ce trece. Tocmai de aceea, se recomandă ca antibioticele să fie administrare cu multă responsabilitate și să urmăm sfaturile de mai jos:

 1. Niciodată nu cere să ți se administreze un antibiotic pentru răceală, mai ales dacă ea se află într-un stadiu extrem de ușor. Medicul este cel care va decide dacă se impune sau nu administrarea de antibiotice.
 2. În cazul în care ți-au fost prescrise totuși antibiotice pentru răceală, ai grijă să ți le administrezi conform indicațiilor medicului.
 3. Nu administra antibioticele pentru răceală și altor persoane din familia ta care prezintă aceleași simptome ca tine pentru că nu ai de unde să știi că acelea sunt cele mai potrivite. Antibioticele pentru răceală sunt administrate țintit, pentru a distruge în mod specific o anumită bacterie și pentru a crește rezistența sistemului imunitar.

Când sunt recomandate antibioticele pentru răceală?

Există câteva situații excepționale în care antibioticele pentru răceală pot fi administrate, dar doar la recomandarea medicului. Iată care sunt aceste situații:

 • Atunci când ai febră

După cum spuneam, gripa debutează cu o febră puternică care poate să dureze chiar și o săptămână. În momentul în care febra este însoțită și de frisoane, iar restul simptomelor se agravează pe zi ce trece în loc să se amelioreze, trebuie să te prezinți la un medic și cel mai probabil el îți va prescrie antibioticele potrivite pentru o astfel de situație.

 • Te confrunți cu senzația permanentă de ”junghi în spate”

De multe ori, tusea vine însoțită de acea senzația sinistră de junghi în spate. Dacă la aceste două simptome se mai adaugă și un șuierat ciudat pe care îl faci atunci când respiri, febră, frisoane și dureri toracice, atunci ar trebui să iei în calcul că s-ar putea să suferi de pneumonie și să mergi urgent la un medic. După această vizită, medicul s-ar putea să îți ceară un set de analize care îi vor confirma sau infirma ipoteza, urmând ca apoi să îți prescrie un antibiotic care să îți trateze suprainfecția cu bacterii.

 • Te confrunți cu dureri în gât

De multe ori, durerile în gât cauzate de o infecție cu un streptococ pot fi foarte ușor confundate cu durerile în gât cauzate de o răceală banală. Dacă observi că durerea în gât este acută și revine tot mai des, ar fi bine să mergi la un medic pentru a stabili dacă te confrunți cu o infecție sau cu o răceală. Bineînțeles, antibioticele pentru răceală nu vor fi prescrise decât în cazul unei infecții cu streptococ.

 • Infecții ale sinusurilor

Presiunea pe care o resimți în jurul ochilor, durerile de cap pulsatile, toate acestea sunt simptome ale sinuzitei, o infecție a sinusurilor ce apare de obicei ca o urmare a răcelii. Majoritatea sinuzitelor sunt tratate cu ajutorul antibioticelor, așa că, ar fi bine să îți cauți medicul pentru a afla exact ce fel de antibiotice sunt eficiente în această situație.

 • Te confrunți cu dureri generalizate la nivelul feței

Dacă te confrunți cu dureri la nivelul feței, al ochilor și al urechilor, s-ar putea ca de fapt răceala sau gripa pe care credeai că ai luat-o să fie o infecție bacteriană care trebuie tratată cu antibiotice. Dă o fugă la medic imediat dacă și tu te confrunți cu astfel de simptome. Cu cât începi tratamentul cu antibiotice pentru răceală mai devreme, cu atât infecția va dispărea mai repede.

Ce este antibiograma?

Medicii insistă pe administrarea antibioticelor pentru răceală doar după un set de analize dintr-un motiv destul de simplu: există pe piață multe clase de antibiotice, fiecare abordând o anumită infecție. Tocmai de aceea, înainte de a-ți prescrie un antibiotic, medicul va realiza o antibiogramă pentru a determina exact tipul de bacterie care este responsabilă cu apariția infecției. Se recomandă evitarea prescrierii antibioticelor cu spectru larg pentru răceală în detrimentul celor care acționează exact asupra bacteriei care a dus la îmbolnăvire.

Antibiograma și administrarea antibioticelor corecte te vor scăpa de multe probleme de sănătate pe viitor. Există persoane care iau antibiotice ”după ureche”, fără să consulte un medic, iar în acest fel nu fac altceva decât să își slăbească sistemul imunitar și să dezvolte acea rezistență la bacterii despre care am vorbit.

Antibiotice naturale pentru răceală

Antibioticele ajută la vindecarea infecțiilor cu diferite bacterii dar în același timp pot avea anumite efecte adverse care afectează sistemul imunitar. Dacă vrei să eviți aceste efecte adverse, iar răceala ta nu este chiar atât de gravă încât să necesite tratament medicamentos cu antibiotice, poți încerca varianta antibioticelor naturale, mult mai sănătoase și fără niciun efect advers. Iată care sunt acestea:

 • Chimenul: uleiul extras din chimen are un conținut mare de compuși antibacterieni care au rolul de a întări sistemul imunitar și de a preveni răcelile sezoniere
 • Ceapa: este un bun analgezic, antiinflamator și are proprietăți antibacteriene, luptând eficient cu răcelile și gripa
 • Eucaliptul: antiseptic natural, este folosit mai ales în lupta împotriva infecțiilor, a bacteriilor, ciupercilor și virusurilor (poate fi consumat sub formă de ceai sau ulei esențial)
 • Usturoiul: unul dintre cele mai cunoscute antibiotice naturale pentru răceală, conține foarte mulți antioxidanți care omoară bacteriile și radicalii liberi din sânge și protejează sistemul imunitar
 • Echinaceea: este folosită de sute de ani în tratarea infecțiilor cu diverse bacterii, în special infecția cu stafilococul auriu, dar este la fel de eficientă în tratarea răcelilor și a gripelor
 • Uleiul de oregano: studiile recente au comparat acțiunea uleiului de oregano cu cea a antibioticelor folosite în mod normal de medici, iar rezultatele au fost unele extrem de surprinzătoare (uleiul de oregano poate distruge 96% dintre bacteriile penumococice și 78% dintre enterococi – cei responsabili cu febra, gâtul iritat sau infecțiile puternice)

În concluzie, data viitoare când te gândești să îți autoadministrezi antibiotice pentru răceală, recitește toate informațiile de mai sus și mergi și consultă și un medic care va ști exact ce să îți prescrie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *