Când avem nevoie de ceai pentru răceală și cum ne poate ajuta?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Probabil cu toții avem unele amintiri neplăcute despre una sau mai multe răceli dobândite în timpul copilăriei. Cu siguranță ne revin foarte clar în mine momentele în care eram obligați să stăm în casă, să facem băi fierbinți iar părinții ne preparau un ceai pentru răceală, de cele mai multe ori nu unul foarte gustos însă care ne ajuta să ameliorăm simptomele specifice răcelii.

Răceala, cunoscută popular și sub termenul de guturai este una dintre cele mai răspândite boli din lume afectând cu predilecție copiii, bătrânii și persoanele al căror sistem imunitar nu este foarte bine pus la punct sau care este scăzut datorită unor probleme de sănătate din trecut. Dar aceasta nu este o regulă, de răceală poate suferi orice persoană, la orice vârstă, prin contractarea virusului de la un alt purtător sau direct din natură. Cu toate aceste, femeile tind să se îmbolnăvească mult mai des decât bărbații de aceeași vârstă.

Răceala evoluează treptat, manifestând simptome specifice pe parcursul a două sau mai multe zile urmând ca apoi să dispară iar funcționarea organismului să revină la normal. De cele mai multe ori, aceasta se vindecă de la sine fără a necesita îngrijiri medicale și tratamente specializate. Deși nu există pană în prezent un tratament care să lupte strict împotriva virusurilor care o cauzează, putem folosi o serie de medicamente de reducere a febrei, desfundarea nasului și altele sau ceai pentru răceală.

Ceai pentru răceală bun în perioada de iarnă

Concepțiile noastre de până acum, conform cărora expunerea la frig cauzează instalarea răcelii nu sunt nici pe departe adevărate, sau cel puțin nu în sensul în care am considerat până acum. Frigul propriu-zis nu are posibilitatea de a îmbolnăvi organismul și de a-i cauza toate acele simptome precum strănutul, tusea, febra și altele specifice acesteia.  Acesta însă produce un dezechilibru în organism afectând sistemul imunitar și permițând astfel pătrunderea virușilor atât de nocivi.

Trebuie reținut faptul că orice slăbire a sistemului imunitar ne expune pericolului de a contracta diferiți viruși, spori și bacterii care ne pot îmbolnăvi. Aceștia sunt prezenți în permanență în jurul nostru și nu pot fi evitați decât prin păstrarea unei sănătăți de fier, prin adoptarea unui stil de viață activ și sănătos.

În perioada iernii este bine să ne spălăm pe mâini cât mai des pentru a nu expune corpul unor riscuri inutile. Portul unor accesorii de protecție precum fesul, fularul și mănușile asigură părților cele mai expuse ale corpului o temperatură adecvată. Astfel, organismul va scuti energia pe care ar fi folosit-o în mod obișnuit pentru încălzirea extremităților și o va redirecționa spre sistemul imunitar care va crea o adevărată barieră împotriva pătrunderii virusurilor din mediu, menținând organismul sub protecție.

Stresul este un alt factor pe care trebuie să-l evităm iarna și nu numai. În urma a numeroase cercetări s-a demonstrat faptul că persoanele care lucrează în medii stresante sau care au de a face cu un volum de lucru crescut în fiecare zi prezintă un risc de două ori mai mare de a contracta o răceală decât cele calme și relaxate.

Locuința personală poate deveni uneori un loc în care cele peste 600 tipuri de virusuri ce cauzează răceala se dezvoltă nestingherite. Lipsa curățeniei periodice și a unei aerisiri corespunzătoare, mai ales pe timpul iernii, creează un mediu propice apariției acestor intruși.

Putem să ne întărim sistemul imunitar consumând alimente bogate în vitaminele C și D precum fructe și legume sau preparând din când în când câte un ceai pentru răceală gustos și sănătos. Merele de exemplu conțin un antioxidant specific care are abilitatea de a reduce riscul apariției unor boli respiratorii precum virozele sau răcelile.

Ceai pentru răceală ce ameliorează simptomele

Răceala nu trebuie confundată niciodată cu gripa, chiar dacă simptomele de început pot fi asemănătoare. O simplă vizită la medicul dumneavoastră de familie vă va elucida foarte rapid dacă suferiți de gripă sau doar de o banală răceală. Spre deosebire de guturaiul obișnuit, gripa necesită un tratament adecvat, nu se vindecă de la sine și are potențialul de a evolua în boli periculoase, cea mai des întâlnită fiind inflamarea plămânilor sau pneumonia.

Răceala prezintă în general unele simptome specifice ce pot fi ușor recunoscute de majoritatea persoanelor, adulții răcind în medie o dată sau de două ori în fiecare an.

  • Nas înfundat – senzația de nas înfundat este dată de blocarea pasajelor nazale de către mucusul secretat în exces. Aceasta îngreunează respirația și implicit, în lipsa unei aport suficient de aer, scade rezistența la efort.
  • Rinoree – reprezintă scurgerea materiilor fluide cu consistență mucoasă din cavitatea nazală. Secrețiile excesive pot determina apariția durerilor în gât și a tusei productive.
  • Dureri în gât – durerile în gât cauzate de virusul răcelii tind să se acutizeze în momentul înghițirii diferitelor alimente. Acestea se tratează la domiciliu și dispar în câteva zile de la sine sau cu ajutorul medicamentelor și al diverselor sortimente de ceai pentru răceală. Durerea în gât ce durează mai mult de o săptămână necesită investigații medicale suplimentare deoarece ar putea avea o cauză bacteriană.
  • Tuse – aceasta se instalează în momentul în care mucusul ajunge la terminațiile nervoase ale gâtului iar organismul încercă să-l elimine prin expectorații.
  • Strănut – este o reacție imunitară a organismului ce încearcă să elimine virusurile și bacteriile din sistemul respirator printr-o expulzare rapidă a aerului din plămâni.
  • Febră moderată – prin creșterea temperaturii, organismul încearcă să distrugă virușii răcelii existenți în corp. Dacă aceasta depășește 38 de grade și durează mai mult de 3 zile va trebui să mergeți de urgență la medicul dumneavoastră.

Grăbirea vindecării folosind ceai pentru răceală

Pentru ameliorarea simptomelor și grăbirea vindecării există numeroase metode de tratament pe care le puteți aplica chiar la dumneavoastră acasă.

Consumul unei cantități mari de lichide hidratează organismul și ajută la revigorarea sistemului imunitar. Foarte multă apă din corp este pierdută în timpul bolii datorită febrei și a transpirației excesive. Un ceai pentru răceală călduț este mai mult decât indicat într-o astfel de situație.

Încercați să luați o scurtă pauză de la serviciu sau un mic concediu medical. Aceasta reprezintă o bună oportunitate de a-i acorda organismului dumneavoastră timpul necesar pentru odihnă și refacere. În plus, veți feri colegii de riscul de a contracta boala de care suferiți. Răceala poate fi transmisă extrem de ușor, prin expulzarea virusurilor în aer în urma tusei sau a strănuturilor. Deși poate părea puțin ciudat, chiar și o simplă strângere de mână cu o persoană ce poartă virusul vă poate infecta.

Durerile în gât vor dispărea mult mai rapid dacă obișnuiți să consumați ceai pentru răceală călduț, cu miere și lămâie. Pentru un nas înfundat, cea mai bună soluție o reprezintă serul fiziologic. Acesta nu irită mucoasa, este ușor de obținut chiar și fără rețetă și în plus nu creează dependență precum unele produse farmaceutice pentru decongestie nazală.

Cel mai bun ceai pentru răceală

Atât în marile lanțuri de magazine, în cele naturiste cât și în farmacii putem găsi numeroase sortimente de ceai pentru răceală realizate din diferite plante cu efecte recunoscute de îndepărtare a simptomelor acestei boli. În cele mai multe cazuri veți găsi pe lista de ingrediente a oricărui ceai pentru răceală una sau mai multe plante cu rol dovedit în tratamentul virozelor, gripelor și răcelilor.

  • Ceai de soc – bun în tratarea răgușelii și a răcelilor care afectează zona faringiană. Acesta reduce inflamația gâtului și calmează tusea.
  • Ceai de pătlagină – este un ceai excelent pentru persoanele care suferă de tuse seacă
  • Ceai de măceșe și busuioc – cantitatea ridicată de vitamina C le recomandă ca fiind unele dintre cele mai bune sortimente de ceai pentru răceală. Acestea au un efect tonifiant ce revigorează organismul și întărește sistemul imunitar
  • Infuzia de mere – ceaiul realizat din cojile uscate ale merelor conțin vitamine esențiale pentru organism și au efectul de a reduce febra.

Ceai pentru răceală sau antibiotice ?

Multe persoane, la primele semne ale instalării unei răceli, obișnuiesc să ia pastile sau antibiotice în locul unui ceai pentru răceală. Acesta este un comportament dăunător organismului nostru și totodată total inutil în combaterea răcelii.

Antibioticele, după cum le recomandă și denumirea sunt eficiente în tratarea bolilor de proveniență bacteriană și nu împotriva virusurilor. În plus, prin administrarea de antibiotice fără a fi necesar, unele bacterii deja existente în organism suferă mutații diverse,  căpătând o rezistență sporită la respectiva substanță.

Astfel, în momentul contractării unor infecții care au ca sursă diverse bacterii medicamentele prescrise de doctor nu vor mai fi eficiente iar pacientul va fi nevoit să facă o antibiogramă pentru a afla exact care este substanța eficace pentru vindecare. Sporirea rezistenței bacteriilor este un fenomen foarte accelerat și totodată îngrijorător, Organizația Mondială a Sănătății trăgând de mai multe ori un semnal de alarmă asupra pericolului ce planează în viitor asupra umanității din cauza acestei evoluții.

De reținut aspectul că în prezent nu există niciun tratament care să vindece efectiv răceala acționând în mod direct asupra virusului. De aceea, tratarea sa este de fapt una simptomatică, medicamentele și anumite tipuri de ceai pentru răceală având doar rolul de a reduce disconfortul la care suntem supuși până la vindecarea completă a bolii.

Medicii recomandă ca la primele semne ale răcelii să reducem programul de lucru și să dormim cât mai multe ore pe zi. Astfel vom ajuta organismul și sistemul imunitar să lupte eficient împotriva răcelii iar zilele de convalescență vor fi reduse. Un stil de viață activ, sănătos atât fizic cât și emoțional este cheia echilibrului fizic și mental care ne ține departe de afecțiuni nedorite.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *