Răceala la bebeluși: Cauze, simptome și tratament

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Unul dintre motivele principale pentru care bebelușii se îmbolnăvesc este reprezentat de faptul că sistemele lor imune sunt imature, făcându-le mai vulnerabile la boli. În plus, mai mult de 200 de viruși diferiți cauzează răceala obișnuită, iar copilul dumneavoastră dezvoltă o imunitate sistematică față de aceștia. Gândiți-vă la toate răcelile pe care le-ați avut în viața voastră. Copilul dvs. va trebui cel mai probabil să treacă prin aceleași etape pentru a deveni imun la toți virușii care provoacă răceala la bebeluși.

Pe măsura ce copilul crește, probabil că va explora foarte mult si va atinge tot ce prinde în cale.  Astfel, devine tot mai probabil riscul ca acesta să contracteze diverși viruși cu ușurință.  Bebelușul se poate îmbolnăvi mai des în timpul lunilor de toamnă și de iarnă deoarece aerul rece și încălzirea interioară îi usucă membranele nazale, făcând mai probabilă contractarea unui virus specific afecțiunii de răceală la bebeluși.

Acesta petrece, de asemenea, mai mult timp la temperaturi mai scăzute afară însă ridicate în interior, spațiu în care virușii se pot răspândi mai ușor de la o persoană la alta. Majoritatea copiilor dezvoltă în medie între șase și zece răceli pe an, în funcție de factorii externi și interni și de rezistența sistemului lor imunitar.

Cum ne dăm seama dacă bebelușul se confruntă cu o răceală și nu cu gripă sau alergii?

Acest lucru poate fi dificil de realizat uneori. Dacă bebelușul se confruntă cu o răceală, acesta poate prezenta un nas înfundat în care se dezvoltă un mucus specific. În plus, tusea sau febra ușoară pot fi incluse pe lista de simptome specifice afecțiunii de răceală la bebeluși.

Dacă bebelușul dumneavoastră face febră, urmăriți perioada de extindere și de reducere a acesteia. Dacă acesta se joacă și mănâncă normal sau aproape normal – poate mânca un pic mai puțin în această perioadă- atunci probabil că acesta este răcit. Dacă se îmbolnăvește chiar și atunci când temperatura scade, bebelușul s-ar putea confrunta cu ceva mai grav decât o răceală.

De asemenea, este posibil ca o gripă sau o altă boală să aibă un debut brusc și este mai probabil ca aceasta să fie însoțită de diaree sau vărsături. Pe de altă parte, dacă congestia sau tusea apar înainte de febră, este mai probabil ca bebelușul să fi răcit.

Mâncărimile, ochii roșii și nasul înfundat sunt semne ale unei alergii. De asemenea, în acest caz, mucusul care iese din nasul bebelușului dvs. va continua să curgă în loc să se îngroașe și să se transforme într-un element galben sau verde, specific afecțiunii de răceală la bebeluși. Alergiile nu provoacă de regulă febră, acesta fiind un alt element care vă poate ajuta să distingeți în astfel de cazuri.

Diverse remedii posibile pentru combaterea răcelii la bebeluși

Niciun medicament nu va face un virus să dispară mai repede, dar vă puteți ajuta copilul să se simtă mai bine și să împiedice înrăutățirea infecției, asigurându-vă că are parte de suficient repaus și lichide. Pentru copii sub 6 luni, lichidele sunt reprezentate de laptele matern sau formulă. La 6 luni, bebelușul dvs. se poate hidrata și prin consumul unor cantități reduse de apă. Deoarece majoritatea copiilor nu pot stăpâni suflarea nasului până la vârsta de 4 ani, există câteva modalități prin care puteți ușura congestia copilului dumneavoastră.

 • Utilizați soluție salină și aspirație: Dacă copilul are probleme cu hrănirea datorită nasului înfundat, aplicați această tactică cu aproximativ 15 minute înainte de hrănire. Acesta va fi astfel capabil să respire și să mănânce în același timp.
 • Aplicați soluții specifice în exteriorul nărilor copilului pentru a reduce iritarea: Nu utilizați spray-uri nazale în cazul bebelușului dvs. decât dacă medicul spune că este în regulă. Unele pot prezenta efecte benefice pe termen scurt dar pot provoca și efecte adverse pe termen lung, ceea ce face ca agravarea să fie mai gravă atunci când utilizarea acestora continuă.
 • Acordați atenție calității aerului din camera bebelușului: Utilizați un umidificator sau un vaporizator pentru a umezi aerul din camera copilului dumneavoastră. Luați bebelușul în baie împreună cu dvs., porniți apa fierbinte, închideți ușa și stați în aburi pentru aproximativ 15 minute. O baie caldă poate asigura aceleași efecte.

Remedii pentru răceala la bebeluși care trebuie să fie evitate

 • Este posibil să fiți tentat să lăsați copilul să doarmă susținut într-un scaun de mașină, dar experții nu recomandă să lăsați copilul să doarmă pentru perioade lungi de timp într-un scaun de mașină sau leagăn, chiar dacă acesta este în siguranță.
 • În plus, nu utilizați o pernă sau un dispozitiv de poziționare pentru a vă sprijini copilul în timpul somnului, deoarece ar putea provoca sufocarea bebelușului. De asemenea, este recomandat să nu puneți nimic sub picioarele pătuțului bebelușului pentru a-l susține, pentru că astfel de elemente ar putea face ca acesta să fie instabil.

Remedii sigure pentru calmarea simptomelor aferente răcelii la bebeluși

Părinții se îndreaptă adesea spre culoarul de medicamente al unei farmacii locale atunci când copilul lor răcește. Cu toate acestea, Academia Americana de Pediatrie atrage atenția asupra faptului că medicamentele date fără prescripție medicală nu sunt eficiente pentru tratarea tusei si răcelii copiilor si pot fi periculoase pentru cei sub 6 ani.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că bebelușul trebuie să sufere. Indiferent dacă se confruntă cu tuse, răceală sau gripă, puteți încerca diverse remedii blânde și sigure. Deși niciuna dintre acestea nu va elimina imediat boala copilului dvs. care de obicei are nevoie de aproximativ 10 zile pentru a-și desfășura cursul, acestea îl pot ajuta să se simtă mai bine. 

Odihna este esențială

Este nevoie de energie pentru a lupta împotriva unei infecții sau a unei răceli atât în cazul bebelușilor cât și adulților. Atunci când copilul se odihnește, se vindecă, exact ceea ce trebuie să facă. Studiile arată că stresul joacă un rol și în ceea ce privește evoluția unei boli. Dacă copilul dvs. este supus unei presiuni, din cauza școlii sau a prietenilor sau dacă se întâmplă ceva la domiciliu,  o pauză poate fi exact ceea ce are nevoie.

De ce aveți nevoie:

 • Un loc confortabil în care copilul tău să se odihnească
 • Activități relaxante

Terapia cu aburi (toate vârstele)

Inspirarea aerului umed ușurează slăbirea mucusului în pasajele nazale. O baie caldă are avantajul suplimentar de a vă relaxa bebelușul.

De ce aveți nevoie:

 • Un umidificator, vaporizator sau o baie cu aburi

Ce sa faceți:

 • Utilizați un umidificator sau un vaporizator în dormitorul copilului dumneavoastră când acesta doarme, se relaxează sau se joacă în cameră
 • O baie cu aburi poate fi de asemenea benefică
 • Dacă nu este un moment convenabil pentru o baie, pur și simplu porniți apa caldă în cadă sau duș, închideți ușa de la baie, blocați orice orificiu sub ușă cu un prosop și stați în aburi cu copilul dumneavoastră timp de aproximativ 15 minute.

Picături specifice (toate vârstele)

Atunci când copiii sunt prea mici pentru a-și sufla nasul, picăturile saline sau o seringă cu bulb vă poate ajuta să le curățați nasul. Utilizarea unei seringi cu bulb funcționează cel mai bine pentru copiii mici, mai ales dacă nasul înfundat interferează cu alăptarea. Este indicat să utilizați astfel de instrumente cu aproximativ 15 minute înainte de masă.

De ce aveți nevoie:

 • Seringă cu bulb de cauciuc
 • Soluție salină (apă sărată), cumpărată fie din magazin, fie preparată acasă
 • Spray-ul recomandat pentru copiii de 2 ani și peste – acestea sunt disponibile la farmacii prescripție medical. 

Recomandări

 • Nu aspirați nasul copilului mai mult de câteva ori pe zi pentru a nu irita mucoasa nazală
 • Nu utilizați picăturile saline timp de mai mult de patru zile la rând, deoarece acestea pot să usuce nasul în timp, făcând lucrurile să se înrăutățească
 • De asemenea, puteți utiliza seringa cu bulb fără soluție salină pentru a elimina mucusul
 • Dacă bebelușul se simte inconfortabil atunci când utilizați seringa, încercați, în schimb, picături de soluție salină. Eliberați o cantitate mică în nas, apoi glisați ușor nările inferioare cu un tampon de bumbac. Aveți grijă să nu introduceți tamponul în nări.
 • De asemenea, puteți prepara picături saline acasă urmând această rețetă de la Academia Americană de Alergie, Astm și Imunologie: Într-un borcan curat, amestecați trei lingurițe de sare cu o linguriță rotundă de bicarbonat de sodiu. Folosiți sare de conservare sau care nu conține iodură, agenți anticorozivi sau conservanți, care pot irita căptușeala nazală.

Fluide suplimentare (toate vârstele)

Indiferent de vârsta bebelușului, este esențial să-l păstrați bine hidratat atunci când acesta se confruntă cu răceala la bebeluși. Academia Americană de Pediatrie recomandă să nu se administreze sucuri la sugari sub un an și deși ați putea da o cantitate mică de apă bebelușilor care mănâncă substanțe solide, acest lucru nu este necesar. Laptele matern sau formula este tot fluidul de care aceștia au nevoie pentru a se menține hidratați. Consumul de lichide previne deshidratarea, reduce secrețiile nazale ale copilului si le elimină în timp.

De ce aveți nevoie:

 • Laptele matern, formula, apa sau alte fluide pe care copilul le bea de regulă

Ce să faceți:

 • Pentru copiii cu vârsta sub 12 luni, pur și simplu alăptați-i sau hrăniți-i mai des cu biberonul.
 • Pentru copiii mai mari, apa este de asemenea recomandată pentru asigurarea hidratării corespunzătoare. Puteți opta, de asemenea, pentru sucuri naturale de fructe și legume în cazul acestora.

Suport pentru tuse

Bebelușii nu au forța musculară necesară pentru a tuși în mod eficient, așa că poate fi dificil pentru ei să elimine flegma specifică afecțiunii de răceală la bebeluși. Luați bebelușul în baie și porniți dușul pentru a face aerul fierbinte și cu aburi. Acest lucru va slăbi mucusul și îl va ajuta pe bebeluș să îl elimine cu ușurință.

Încercați să faceți acest lucru înainte de culcare pentru ca bebelușul să se poată odihni corespunzător. Un umidificator instalat în dormitorul copilului poate, de asemenea, ajuta la reducerea congestiei. Asigurați-vă însă că îl țineți departe de copilul dvs. și umpleți-l cu apă proaspătă în fiecare zi, astfel încât să nu devină dăunător.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *