Răceala la copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Răceala la copii este destul de comună, mai ales în primii ani de viață, atunci când cel mic frecventează grădinița, un mediu aglomerat, perfect pentru transmiterea virusurilor. Peste 90% dintre răcelile la copii sunt reprezentate de infecții respiratorii care au la bază un virus, foarte puține fiind cauzate de diverse bacterii. Medicii susțin că cei mici răcesc cam de 8-12 ori pe an, iar responsabile pentru răceala la copii sunt cele peste 200 de tulpini de virusuri (rhinovirusuri, coronavirusuri, adenovirusuri sau enterovirusuri).

Răceala la copii este întâlnită de cele mai multe ori în intervalul septembrie-aprilie și apare de obicei în urma scăderilor de temperatură sau în urma contactului cu persoane bolnave (în cazul copiilor, transmiterea răcelii de la un copil la altul se face foarte ușor mai ales într-o colectivitate mare cum este cea de la școală sau de la grădiniță).

Cum se transmite răceala la copii?

În cazul copiilor, contaminarea se face de cele mai multe ori prin contact direct sau indirect cu alte persoane bolnave. Nu de puține ori copiii își împrumută jucăriile și se joacă împreună, fără să știe că pot lua răceala de la unul la altul. Dar contaminarea se mai poate face și pe cale aeriană, iar în cadrul unei colectivități cum este mediul aglomerat de la școală sau grădiniță, virusul poate circula foarte ușor în aer, îmbolnăvind din ce în ce mai mulți copii.

Este important să îl învățăm pe cel mic regulile de igienă încă de la o vârstă fragedă, să îl învățăm să se spele pe mâini ori de câte ori merge la toaletă sau atinge o jucărie străină, să îl învățăm să pună mâna la gură atunci când tușește sau strănută și să stea mai departe de copiii care prezintă anumite simptome ale răcelii. Este destul de greu să îi explici unui copil mic că nu se mai poate juca cu prietenul său pentru moment pentru că este răcit și că se poate îmbolnăvi și el. Prevenția este cea mai bună armă împotriva răcelilor, așa că, nu uita să îl înveți pe cel mic cum să se protejeze împotriva răcelilor.

Care sunt simptomele răcelilor la copii?

Răceala la copii se manifestă de multe ori ca și în cazul adulților. Debutează cu o congestie nazală, secreții nazale, lăcrimarea ochilor, tuse, strănut, durere în gât și uneori, febră. Este important să diferențiem încă de la bun început răceala de gripă pentru că în acest fel vom ști când se impune sau nu o vizită la medicul pediatru. Răceala la copii este diferită de gripă atât prin simptome, cât și prin durata de manifestare. Dacă răceala debutează cu o senzație de moleșeală, tuse și nas înfundat, gripa își face apariția brusc cu febră mare, de 39-40 de grade, și frisoane.  Răceala la copii ține în medie 1-2 săptămâni, în timp ce gripa poate persista chiar și o lună, în funcție de gravitatea ei.

Vizita la medic este obligatorie atunci când cel mic prezintă unul dintre simptomele de mai jos:

  • Dureri la nivelul urechii, mai ales la atingerea acestora
  • Dureri la nivelul sinusurilor
  • Stări de plâns și de agitație (mai ales în cazul sugarilor)
  • Tuse productivă cu o durată mai mare de o săptămână
  • Dificultăți de respirație
  • Febră mare care se întinde pe parcursul a mai multe zile
  • Agravarea simptomelor răcelii în ciuda administrării tratamentului

Dacă cel mic prezintă unul dintre simptomele enumerate mai sus, atunci ar fi bine să mergi de urgență cu el la medic pentru că s-ar putea ca răceala să fie de fapt o gripă urâtă ce necesită un tratament mai puternic.

Tratamentul în cazul răcelii la copii

Primul și cel mai important lucru pe care ar trebui să îl știi este faptul că nu întotdeauna o răceală la copii se tratează cu antibiotice. Acest tip de medicament este administrat doar în cazul unor infecții bacteriene, în niciun caz pentru viroze. Administrarea antibioticelor fără să fie nevoie de ele nu va face altceva decât să slăbească organismul și implicit sistemul imunitar și cel mai grav, să determine apariția unei rezistențe crescute a bacteriilor la antibiotic. Cu alte cuvinte, atunci când cel mic va avea cu adevărat nevoie de antibiotice pentru eliminarea unor bacterii, antibioticul s-ar putea să nu mai funcționeze pentru că administrarea lui frecventă a dus la creșterea rezistenței bacteriilor. Antibioticele vor fi prescrise de medic doar după un control amănunțit și după un set de analize care să confirme prezența bacteriilor.

În cazul copiilor, tratamentul pentru răceală presupune mai mult administrarea unor medicamente care să amelioreze simptomele. Se pot administra copiilor diverse antiinflamatoare, antipiretice care să controleze febra și durerile. Dar toate aceste medicamente vor fi luate doar cu aprobarea unui medic și conform indicațiilor lui. În niciun caz nu se administrează aspirină în cazul răcelii la copii pentru că aceasta poate crește riscul de apariție a sindromului Reye (o afecțiune uneori fatală ce se manifestă prin hepatită și edem cerebral).

În afară de aceste medicamente, poți apela la diverse trucuri pentru a-l face pe cel mic să se simtă mai confortabil. Spre exemplu, răceala la copii slăbește destul de mult organismul, prin urmare, cel mic are nevoie de mult repaos și ore petrecute în pat pentru a se reface. Temperatura din cameră trebuie să fie perfectă, astfel încât copilului să nu îi fie nici prea cald, nici prea frig iar hainele trebuie să fie lejere, din materiale naturale, cum ar fi bumbacul. Răceala la copii poate provoca deshidratare, tocmai de aceea trebuie să te asiguri că cel mic bea suficiente lichide, indiferent dacă vorbim de supe, ceaiuri neîndulcite sau lapte (dacă vorbim de bebeluși). Dacă ai un sugar răcit, ar trebui să știi că alăptarea la sân este cel mai bun tratament pentru că laptele matern conține foarte multe vitamine, minerale și anticorpi care ajută organismul bebelușului să lupte împotriva virozei. În același timp, laptele matern îl va menține și hidratat.

Răceala la copii afectează de multe ori căile nazale, de aceea, curățarea periodică a nasului de secrețiile adunate este obligatorie. Poți face asta cu ajutorul unei pompe de aspirație, dacă vorbim de sugari, sau prin încurajarea celui mic să își sufle nasul ori de câte ori simte că respirația sa este îngreunată. Pentru fluidificarea mucusului poți apela la picături nazale cu apă salină sau diverse decongestionante nazale (atenție însă că acestea pot da dependență). În cazul durerilor în gât, se pot administra diverse medicamente de supt antiseptice cu extracte naturale de propolis, vitamina C, echinaceea, gălbenele sau mușețel.

Cum prevenim răceala la copii?

Răceala la copii poate fi prevenită în anumită cazuri printr-o igienă corespunzătoare, prin îmbrăcarea cu haine potrivite a copilului, în conformitate cu temperatura de afară, prin evitarea locurilor aglomerate în perioadele în care virozele sunt în floare și nu în ultimul rând, răceala la copii poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului.

Cea mai eficientă modalitate de prevenire a răcelii la copii este vaccinul antigripal. Acestea protejează copiii împotriva virozelor care circulă în sezonul respectiv și reduce numărul de îmbolnăviri. Dacă cel mic merge la grădiniță sau la școală, acolo unde mediul aglomerat este perfect pentru transmiterea virozelor, ar fi bine să iei în considerarea vaccinarea copilului dacă vrei să nu te confrunți cu prea multe episoade de răceală. Chiar și cu vaccinul antigripal, se poate întâmpla ca cel mic să răcească, însă nu va mai răci atât de des ca înainte.

Răceala la copii mai poate fi prevenită și cu ajutorul unei diete echilibrate și sănătoase, pline de fructe și legume proaspete bogate în vitamine și minerale. Toate aceste alimente vor întări sistemul imunitar și îl vor proteja pe cel mic împotriva virozelor. Copilul trebuie să fie învățat de mic cu regulile de igienă pentru a se proteja împotriva microbilor. Trebuie să știe că ori de câte ori merge la baie trebuie să se spele bine pe mâini, că ori de câte ori tușește sau strănută trebuie să ducă mâna la gură pentru a nu împrăștia bacteriile și să nu stea prea aproape de copiii care deja sunt răciți pentru că riscul de transmitere a virozelor este destul de mare. În cazul unui contact direct cu alți copii sau adulți răciți, trebuie să se evite atingerea ochilor, a nasului sau a gurii cu mâinile infectate.

După cum spuneam mai devreme, răceala la copii poate să apară și în urma purtării unor haine neadecvate pentru vremea de afară. În anotimul rece, ai grijă ca cel mic să fie îmbrăcat potrivit, nici prea gros să îi fie cald și să transpire, dar nici prea subțire pentru că îi va frig și va răci imediat. Medicii susțin că cel mici ar trebui să aibă cu un rând de haine mai mult decât adulții. Spre exemplu, dacă tu ai pe tine un maieu și un pulover, cel mic ar trebui să aibă în afară de un maieu și un pulover și o bluziță de piele. Căciula din cap și fularul de la gură nu trebuie să îi lipsească celui mic în sezonul rece.

În concluzie, după cum poți observa, răceala la copii este o afecțiune destul de des întâlnită, mai ales în sezonul rece, atunci când diferențele de temperatură favorizează apariția virozelor. Dacă vrei ca cel mic să nu se confrunte prea des cu episoade de răceala, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că are vaccinul făcut, că în alimentația sa se găsesc multe fructe și legume bogate în vitamine, că este îmbrăcat corespunzător ori de câte ori iese afară și că nu intră în contact cu alte persoane bolnave. Dacă totuși se întâmplă să răcească, nu apela imediat la antibiotice, ci la medicamentele și remediile naturiste care au rolul de a ameliora simptomele răcelii. O hidratare intensă și odihna la pat îl vor ajuta pe cel mic să se refacă mult mai repede după o răceală.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *