VIROZA

Viroza respiratorie reprezintă o boală infecțioasă virală a căilor respiratorii superioare ce afectează îndeosebi zona nazală. Așadar, iată tot ceea ce trebuie să știi despre viroze.

virozaÎn primul rând, e bine de știut faptul că virozele sunt cauzate de infecțiile virale.
Ce sunt acestea?

Un virus este un organism minuscul care cauzează o infecție în organism. Virusurile sunt formate din materialul genetic cunoscut sub numele de ADN, care folosește virusul pentru a reproduce. Pentru ca un virus să supraviețuiască, ea trebuie să invadeze și să se atașeze unei celule vii. Acesta va multiplica și va produce apoi mai multe particule virale. Atașându-se unei celule gazdă, virusul poate fie să ucidă sau să modifice funcțiile celulei. Când celula moare, noi tipuri de virusuri sunt eliberate, iar ei infectează alte celule. Acesta este modul în care virusurile provoacă boli. În general, virusurile vor infecta doar un singur tip de celule. De exemplu, virusul respirator va infecta doar celule ale tractului respirator superior.

Virusurile pot fi transmise în numeroase moduri, cum ar fi prin contact cu o persoană infectată, înghițire, prin inhalare, sau prin sexul neprotejat. Factori cum ar fi obiceiurile de igienă și de alimentație deficitare pot crește riscul de a contracta o infecție virală.

Barierele externe, cum ar fi pielea și membranele mucoase, sunt prima linie de apărare. Apărarea imunitară a organismului este declanșată atunci când virusul pătrunde în organism, și celule albe din sânge (limfocite și monocite) încep să atace și să distrugă virusul.

Acest tip de protecție generală este denumit imunitate înnăscută sau naturală.

Tipuri de infecții virale

Virusurile pot afecta orice parte a corpului sau a sistemului imunitar și pot provoca infecții, cum ar fi răceala, gripa, gastroenterita, varicela sau herpesul. Cel mai frecvent tip de infecție virale implică tractul respirator.

Răceala este o infecție virală care apare frecvent și, de obicei, include simptome, cum ar fi strănutul, nasul înfundat, dureri în gât și tuse. Cu toate că răceala este o infecție minoră a nasului și a gâtului, o răceală poate dura de la două zile până la două săptămâni. Răcelile sunt extrem de contagioase și sunt răspândite prin fluidele din strănut sau tuse, care conțin infecția. Ea mai este cunoscută și sub denumirea de rinofaringită, rinită acută sau guturai. Uneori este prezentă și febra, care în mod obișnuit dispare în decurs de cel mult 7-10 zile. Cu toate acestea, unele simptome pot continua să persiste până la trei săptămâni. Dintre cele peste 200 de virusuri cunoscute ce pot determina apariția răcelii, rinovirusurile sunt cel mai des întâlnite.
Gripa este, de asemenea, o infecție respiratorie cauzată de virusuri. Gripa diferă de răceală în mai multe moduri. Simptomele gripei includ frisoane, febră, dureri de cap, dureri musculare și dureri în gât. Spre deosebire de multe alte infecții virale respiratorii, gripa poate provoca boli grave și complicații care pun în pericol viața. Gripa este contractată în același mod ca și răceala. Pentru ambele, răceală și gripă, virusurile sunt ușor transmise în zone foarte populate.
Sistemul gastrointestinal este, de asemenea, frecvent afectat de virusuri cu simptome cum ar fi diareea și / sau vărsături. Virusurile gastrointestinale pot fi răspândite prin alimente sau apă contaminată și pot provoca gastroenterită virală, ceea ce înseamnă inflamația stomacului și a intestinelor (mici și mari). Spălarea necorespunzătoare a mâinilor poate răspândi boala de la o persoană la alta. Simptomele de gastroenterită pot include greață cu sau fără vărsături, diaree, febră și dureri abdominale. Mulți oameni numesc gastroenterita "răceală la stomac", cu toate că acest virus nu este o tulpină de gripă.
Pielea poate fi, de asemenea, infectată cu o infecție virală, cum ar fi varicela. Varicela este o boală infecțioasă; cele mai multe cazuri apar la copii sub vârsta de 15 ani, dar îi poate afecta și pe cei mai mari și pe adulți. Aceasta se răspândește foarte ușor prin contact uman. Simptomele includ senzația de mâncărime, erupții cutanate, febră și dureri de cap. Erupția apare pe față, scalp sau trunchi. Boala este de obicei ușoară și durează 5 până la 10 zile, cu toate că adulții și copiii mai mari au tendința de a se îmbolnăvi mai grav. Varicela este un virus care rămâne în organism pentru totdeauna și în cele mai multe cazuri, o persoană care a avut virusul probabil nu-l va mai contracta din nou.
Virusurile, cum ar fi herpesul sunt cauzate de virusul herpes simplex (HSV). Această infecție poate infecta gura, organele genitale și anusul. Herpesul oral provoacă răni în jurul gurii și feței, în timp ce herpesul genital afectează organele genitale, fesele și anusul. Herpesul genital este cunoscut ca o boală cu transmitere sexuala (BTS) și se transmite prin contact sexual și organele genitale. Acest virus se poate transmite chiar și atunci când nu sunt prezente răni. Ca și varicela, acest virus va rămâne în organism pentru totdeauna; cu toate acestea, o persoană cu herpes poate continua să trăiască normal pentru tot restul vieții.

Cum se manifestă viroza respiratorie?

Simptomele tipice ale unei viroze sau răceli includ tuse, rinoree, congestie nazală și durere sau iritație în zona gâtului. Câteodată, acestea sunt însoțite de durere musculară, senzație de oboseală, cefalee (durere de cap) și scăderea poftei de mâncare. Durerea de gât este prezentă în aproximativ 40% dintre cazuri, în timp ce pentru tuse și dureri musculare procentul este de aproape 50%. La adulți, febra în general nu este prezentă, dar apare în mod obișnuit la sugari și copii. De asemenea, tusea este de obicei mai ușoară decât cea care însoțește gripa. Prezența simultană a tusei și a febrei indică, în cazul adulților, o probabilitate mai ridicată de gripă decât de viroză. De altfel, între cele două condiții patologice, există o serie întreagă de similarități. Totodată, infecțiile cauzate de un număr de virusuri implicate în apariția răcelii pot să fie uneori și asimptomatice. Culoarea sputei sau secreției nazale poate varia de la incoloră spre galben sau verde și nu indică etiologia agentului responsabil de infecție.

O răceală începe în mod normal printr-o senzație de oboseală și de frig, strănut și o durere de cap, urmată în zilele următoare de secreții nazale și tuse. Simptomele se pot manifesta în primele 16 ore de la expunere, atingând apogeul la 2-4 zile de la debut. Acestea se ameliorează, în mod obișnuit, în 7-10 zile, dar în unele cazuri pot persista până la trei săptămâni. Durata medie a tusei este de 18 zile, iar în unele cazuri, persoanele afectate pot dezvolta o tuse post-virală care se poate menține după ce infecția a dispărut. La copii, tusea durează mai mult de zece zile în 30-40% din cazuri, ajungând la peste 25 de zile în 10% din cazuri.

Cum se tratează virozele sau răcelile?

Cel mai bun mod de tratare a virusurilor umane va depinde de puterea sistemului imunitar al individului, starea de sănătate generală, vârsta, severitatea afecțiunii, precum și tipul de virusuri implicate.

Bolile minore cauzate de infecțiile virale, de obicei, necesită doar un tratament simptomatic, în timp ce condițiile mai severe pot necesita tratament medical avansat chiar și un tratament de lungă durată, uneori. O combinație de opțiuni de tratament, cum ar fi medicina convențională, terapiile complementare și medicina naturală poate ajuta la lupta împotriva infecției, controla simptomele, și consolida răspunsul imun.

Este important să ne amintim că tratarea virusurilor umane nu poate fi realizată prin antibiotice, precum și faptul că utilizarea inutilă a antibioticelor poate slăbi sistemul imunitar, crescând astfel probabilitatea de a contracta o altă infecție.

Până în acest moment, tratamentul cuprinde numai ameliorarea simptomelor. Odihnă multă, consumarea lichidelor pentru menținerea hidratării și gargara cu apă caldă cu sare sunt măsuri conservative rezonabile. Cu toate acestea, multe dintre beneficiile tratamentului sunt atribuite efectului placebo.

Cum se previne contactarea virozei?

Singurele modalități utile, ce pot reduce răspândirea acestor virusuri, sunt mijloacele fizice, cum ar fi spălarea mâinilor și măștile de protecție. În cadrul unităților de sanitare, halatele și mănușile de unică folosință sunt de asemenea folosite. Izolarea (ex. carantină) nu este posibilă deoarece boala este foarte larg răspândită, iar simptomele nu sunt specifice. Spălarea cu regularitate a mâinilor pare să aibă efect în reducerea transmiterii virusurilor responsabili de răceală, în special în rândul copiilor. Nu se cunoaște dacă, pe lângă această măsură, utilizarea de medicamente antivirale sau antibacteriene contribuie la sporirea gradului de protecție. Purtarea măștilor de protecție atunci când în jur se află persoane infectate poate avea un efect benefic. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi că menținerea unei mai mari distanțe sociale ar aduce vreun plus în acest sens. Cu toate acestea, unii specialiști susțin că suplimentele de zinc pot ajuta la reducerea prevalenței răcelii. Administrarea de rutină a suplimentelor de vitamina C nu reduce riscul de infectare sau severitatea virozei respiratorii, însă îi poate reduce durata.

Diferența dintre infecție virală și infecție bacteriană.

Ambele infecții virale și bacteriene pot provoca boli; cu toate acestea, există o diferență între ele. O infecție virală este orice tip de infecție, care este cauzată de un virus, care este chiar mai mică decât bacteriile și este încapsulată de un înveliș protector, astfel încât este mai dificil de ucis decât bacteriile. Infecțiile virale implică un virus în stare latentă care pătrunde într-o celulă vie și rescrie codul genetic al acesteia cu al său propriu. Virusurile nu sunt organisme vii și au nevoie de o gazdă "vie", în scopul de a reproduce, altfel nu poate supraviețui. În mod obișnuit, infecțiile virale afectează nasul, gâtul și partea superioară a căilor respiratorii. Infecțiile virale provoacă atât boli minore ca răceala, cât și boli severe ca și SIDA.

Pentru a contracta o infecție bacteriană, bacteria patogenă trebuie să aibă acces în corp prin apa contaminată, tăieturi, sau contactul cu o persoană infectată sau obiecte contaminate. Una dintre diferențele majore dintre infecțiile virale și bacteriene este că o infecție bacteriană poate fi transmisă prin obiecte neînsuflețite, cum ar fi mânere de uși și blaturi, în timp ce infecțiile virale nu pot. O altă diferență este că bacteriile sunt microorganisme vii ce se pot reproduce prin divizarea în sine, în timp ce un virus va muri dacă nu are o gazdă. Infecțiile bacteriene frecvente apar din cauza invaziei bacteriilor patogene prin tractul respirator sau digestiv.

Oscilațiile de temperatură afectează grav organismul. Află cum

Temperaturile pot fluctua de la o zi la alta, chiar de la o oră la alta. Toate aceste schimbări ne pot pune sănătatea în pericol. Schimbările climaterice din ultima vreme au dat peste cap anotimpurile, generând o instabilitate nu doar în natură ci și în corpurile noastre. Ne simțim apatici, […] mai mult »

viroza-respiratorie

5 complicaţii care apar atunci când nu tratezi o viroză

Viroza respiratorie este clasica răceală. Aceasta se instalează în urma contactării unui virus şi apare în special pe perioada iernii, însă se poate manifesta şi toamna sau primavera Simptome Viroza se manifestă prin dureri de gât, o uşoară stare de oboselă, lipsa poftei de mâncare, dureri musculare şi articulare de […] mai mult »

Copilul tău suferă de viroză? Uite 5 remedii care îl vor ajuta

Copilul tău a contactat o viroză și parcă nu ai vrea să-i dai medicamente? Nicio problemă. Există remedii care îl vor ajuta. Infecțiile virale sunt frecvente în rândul persoanelor de toate vârstele, dar de multe ori par a fi concentrate la sugari și copii. Majoritatea infecțiilor virale din copilărie nu […] mai mult »

6 simptome ale virozei la copii

Viroza la copii face parte din infecţiile respiratorii şi este provocată de virusuri. Virusurile care declanşerază virozele sunt virusul para gripal, adenovirusurile şi enterovirusul. Virusul este mai mic decât microbul, are o serie de modificări la nivelul nucleului celular şi rezistă doar parazitând organisme vii, adică nu pot supravieţui pe […] mai mult »